Сеитбата на пролетниците в Русенско закъснява заради изненадващите студове и сняг този месец. За някои култури оптималните срокове са вече изтървани. „Грахът се сее февруари-март, нахут - в началото на март. А още не сме започнали, тъй като не можем да влезем в нивите. Природата ни създава проблеми“, каза председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. 
Сеитбата на повечето пролетни култури се движи с много по-бавни темпове спрямо миналата година, показва и седмичният Оперативен анализ за основни земеделски култури, публикуван от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Засетите площи с пролетен ечемик, маслодаен слънчоглед, овес, фуражен грах, градински грах и картофи са с между 74.5% и 97.5% под нивата отпреди една година. Най-голямото изоставане - с 97.5%, е при слънчогледа. Засетите до 22 март тази година площи са едва 3660 декара при 148 743 по същото време на миналата година. 
При лещата изоставането е по-умерено - с 32.7%. От друга страна, площите с царевица нарастват над два пъти на годишна база.
Оптимистично е състоянието на есенниците, като за пшеницата и ечемика до момента в МЗХГ няма данни за пропаднали площи. 
Нивите за реколтиране с пшеница са се увеличили през този сезон спрямо предишния с 2,7% до 11 238 613 декара, а при маслодайната рапица ръстът е с 3,4% до 1 818 323 декара.