Дъждовното време в последните седмици бави сеитбата в Русе и кампанията със сигурност ще продълржи отвъд оптималните агро-технически срокове. Това показват данните на Областната дирекция „Земеделие и гори“.
Към 23 октомври са засети 350 хил. декара с пшеница при 546 хил. декара за миналата година. Обработените площи с ечемик са 45 245 дка при 84 хил. през 2014 г. Рапицата, която се сее най-рано, е 78 хил. декара при 84 хил. миналата година. 
Земеделците казват, че им остават още 25-30% от планираните площи с пшеница и ечемик. Сеитбата на рапицата може да се сметне за приключила, тези площи най-вероятно ще си останат толкова, каза за „Утро“ директорът на ОД „Земеделие и гори“ Борислава Братоева. При все това според нея нищо фатално няма да се случи с посевите, тъй като такова бе положението и през миналата есен.
В последните години се очертава тенденция за забавяне на кампанията, причина за което е и закъсняващата жътва. В края на октомври все още не са прибрани на 100% слънчогледът и царевицата и ниви с тези култури могат да се видят все още на доста места в областта. Според Братоева става въпрос за тънки сметки - земеделците оставят зърното да се суши на полето, вместо да го прибират и обезвлажняват в хамбарите. Което води до парадоксални ситуации като жътва на царевица през декември и сеитба на реколтираните площи преди Коледа. Но явно с наличната модерна техника и препарати подобни начинания, които биха хвърлили в ужас фермерите от преди години, вече не са обречени на неуспех.