Няма да се затварят цели улици, а само половината им ширина или отделни участъци, когато през април започнат дългоочакваните големи улични ремонти в централната градска част и в кварталите. Избраните за изпълнители фирми са готови с проектите, които се одобряват, и чакат разрешенията за строеж. Ще започне реконструкцията на 150 улици и тротоари, което е една трета от общия им брой. Това е и най-доброто решение, за да се отстранят натрупаните с десетилетия проблеми по пътната настилка. Предвидена е реконструкция на 319 551 кв.м улични платна и 188 625 кв.м тротоари равномерно във всеки квартал, като ще се обновяват улици, които засягат максимален брой хора. Районите условно са разделени на три части, като и трите зони ще се работят по едно и също време. Шефовете на фирмите, които ще се захванат с ремонтите, казаха, че за всяка улица е проектирана временна организация за движение, като самото преасфалтиране ще отнема по няколко дни. И въпреки че улиците няма да се затварят напълно, все пак гражданите трябва да проявят разбиране. 
С реконструкциите в района на заключеното пространство между бул. „Фердинанд“, „Придунавски“, ул. „Майор Атанас Узунов“, бул. „Съединение“, както и улиците в кварталите „Възраждане“, Ялта“ и „Здравец“ се заема русенската фирма „Пътинженеринг“, която има срок за изпълнение 187 дни. 
195 дни е срокът за строително-монтажните работи за обновяването на улиците в центъра, като с тях се захваща шуменското обединение „Сексагинта Приста“. Тук попадат улиците в района между булевардите „Цар Освободител“, „Ген. Скобелев“, „Придунавски“ и „Фердинанд“, както и районът между бул. „Цар Освободител“, ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Ген Скобелев“. 
В третия обект са включени улиците в кварталите „Родина“, „Чародейка“, „Дружба“ 1,2 и 3, които ще се ремонтират от силистренската фирма „Пътперфект - Т“. 
Строителните дейности се финансират с банков заем от 10 млн. лева, за който СИбанк предложи най-добри условия. Срокът за погасяване е 120 месеца със собствени приходи на общината.