Веломаршрутът „Дунав ултра“, който вече пет години е водещ проект за популяризирането на Дунавския регион и по-специално населените места в Северна България по поречието на река Дунав до Черно море, тази година ще бъде достъпен за по-широк кръг любители на туристическото колоездене. През летния сезон не се предвижда спортно събитие, а велопоход, който ще предложи на участниците колоездачна ваканция по веломаршрута „Дунав Ултра“. Те ще имат възможност да посетят най-интересните обекти, населени места и природни дадености в близост до веломаршрута. 
Два участъка от него преминават през Русенска област, като от 2017 маршрутът предлага две възможности за преминаване - туристическо и скоростно. При туристическото след Свищов маршрутът се насочва към Русенска област и селата Кривина, Батин, Мечка, Иваново, Басарбово и стига до Русе. При скоростното преминаване се пропускат някои региони, които изискват специална отбивка или пък пътят не разполага с подходяща настилка за шосеен велосипед, обясни основателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов. Това преминаване обхваща селата Новград, Джулюница, Ценово, Обретеник, град Две могили, Иваново, Басарбово и Русе. От началото на кампанията Русе винаги е стабилно позициониран като част от веломаршрута. След това любителите на туристическото колоездене се насочват към Мартен, Сандрово и Сливо поле, а по-нататък следват Ряхово и Бръшлен. При скоростното преминаване маршрутът е между Русе и Сливо поле. 
Целта ни е с провеждането на велопоход „Дунав Ултра 2018“ да отведем на терен повече съмишленици-колоездачи, които да се докоснат до атмосферата на този уникален за страната регион, превръщайки се в естествени посланици на неговото популяризиране, каза Борис Бегъмов. Той отбеляза още, че проучването на веломаршрута през годините и активностите, които провеждат по него ежегодно, предоставят възможност да следят отблизо процесите и да наблюдават всичко най-интересно, което се случва в тази забележителна част на България. Сега сме готови да споделим нашия опит и познания за региона, предоставяйки възможност за директна среща с поречието на река Дунав на по-широк кръг почитатели на приключенията, допълни още основателят на „Дунав Ултра“. 
В края на 2017 „Дунав Ултра“ спечели престижното отличие „Иновация на годината в туризма“ в ежегодния конкурс под егидата на Министерство на туризма, а Бегъмов подчерта, че тази награда е благодарение на всички дейности, както и на високата подкрепа, която веломаршрутът получава от жителите на населените места, където преминава.