Премиерът Борисов: Да им бъдат наложени най-тежките наказания

 

Граничните полицаи, които на 20 март т.г. пропуснаха да проверят 42-ма пътници от Франция на летище София, не били на работните си места, защото “един пушел пред терминала, друг се хранел, а трети бил до тоалетна”.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, позовавайки се на обясненията на служителите.

Вчера Радев заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на Гранична полиция Светлан Кичиков докладвали случая на премиера Бойко Борисов. На всички служители, допуснали нарушенията, да бъдат наложени най-тежките дисциплинарни наказания, разпоредил Борисов. Той настоял също и в кратки срокове да се направи пълен анализ на работата на ГКПП Аерогара София.

Самолет на “България ер” кацнал в София от парижкото летище “Шарл дьо Гол” на 20 март в 15,20 ч. Оказало се, че на нито едно от шестте гишета за граничен контрол нямало полицаи. Дори 2 от тях били изцяло отворени. На смяна били 7 униформени. Шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков обясни, че служителите отсъствали от кабинките по битови причини. “Това обаче е грубо нарушаване на правилата за извършване на гранични проверки. Недопустимо!”, каза Кичиков и посочи, че е имало опити случаят да бъде прикрит.

“Обясненията им звучат много наивно - единият отишъл да пуши, другият да се храни... Как така 7 души ги няма! Как всичките вкупом ги няма, как така няма система за сигурност, камери...”, възмути се министърът. Той заяви, че вече се водят 13 дисциплинарки срещу прегрешилите. Освен от 7-те полицаи отговорност ще се търси и от ръкодовител на смяна, шеф на ГПУ “Аерогара София”, началник на “Гранична полиция” - аерогари, и други ръководни кадри. “Те ще бъдат отстранени от работа до приключване на проверката. На тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна”, каза Радев.

Министърът е наредил със случая да се заеме и “Вътрешна сигурност”, която ще проверява дали граничарите не са извършили престъпление.

Радев увери, че по-късно всичките 42 пасажери били идентифицирани, имало е проверки и на багажите им. “Все пак те са проверени на едно европейско летище, когато са се качвали - това е една от гаранциите, че сред тях няма терористи”, каза министърът. И допълни, че сред дошлите у нас няма издирвани.

Радев изрази надежди, че случаят не е провокация и че няма общо със срещата в понеделник ЕС-Турция във Варна.