Искам да споделя с вас новини за ситуацията с "Кеймбридж Аналитика", включително стъпките, които вече сме предприели, както и и следващите стъпки за решаване на този важен въпрос. Това написа Марк Зукърбърг във фейсбук по повод незаконното събиране на лични данни на потребители на социалната мрежа от компанията “Кеймбридж Аналитика”.

"Ние имаме отговорността да защитаваме вашите данни и ако не можем тогава не заслужаваме да ви служим. Опитвам се да разбера точно какво се е случило и как да се уверите, че това няма да се случи отново. Добрата новина е, че най-важните действия, за да предотвратим това да се случи отново, вече сме взели преди години. Но също така направихме грешки, има още какво да се направи, и трябва да се засилим и да го направим", написа още създателят на "Фейсбук".

След това Зукърбърг представи и хронология на събитията. Вижте я: 

През 2007 г. стартирахме платформата “Фейсбук“ с визията, че повече приложения трябва да са социални. Вашият календар трябва да показва рождени дни на вашите приятели, вашите карти трябва да показват къде живеят вашите приятели и адресната ви книга трябва да показват техните снимки. За да се случи това, позволихме на хората да влизат в приложения и да споделят кои са техните приятели и известна информация за тях.

През 2013 г. изследовател на университета в Кеймбридж, на име Александър Коган, създаде приложение за тест за личността. Той бе инсталиран от около 300 000 души, които споделиха данните си, както и някои от данните на техните приятели. Предвид начина, по който платформата работеше по онова време, това означаваше, че Когън е имал достъп до десетки милиони данни от техните приятели.

През 2014 г., за да предотвратим обидни приложения, обявихме, че променяме цялата платформа, за да ограничим драстично достъпа до данни за приложения. Най-важното е, че приложения като тази на Коган вече не могат да искат данни за приятелите на даден човек, освен ако и приятелите им не са одобрили приложението. Също така изисквахме от разработчиците да получат одобрение от нас, преди да могат да поискат чувствителни данни от хора. Тези действия биха попречили на всяко приложение като това на Коган да има достъп до толкова много данни днес.

През 2015 г. научихме от журналистите в "Гардиън, че Коган е споделил данни от приложението си с "Кеймбридж Аналитика". Това противоречи на нашите правила за разработчиците да споделят данни без съгласието на хората, затова незабавно забранихме приложението на Коган от нашата платформа и изискахме от него и "Кеймбридж Аналитика" официално да удостоверят, че са изтрили всички неправилно придобити данни. Те предоставиха тези сертификати.

Миналата седмица научихме от "Гардиън", "Ню Йорк Таймс" и "Канал 4", че “Кеймбридж Аналитика“ може и да не е изтрила данните, както са сертифицирали. Ние незабавно им забранихме да използват нашите услуги. “Кеймбридж Аналитика“ твърдят, че вече са изтрили данните и са се съгласили да направят съдебен одит чрез фирма, която сме наели, за да потвърдим това. Също така работим заедно с регулаторите, докато разследват случилото се.

Това беше нарушение на доверието между Коган, „Кеймбридж Аналитика“ и „Фейсбук“. Но това е и нарушение на доверието между “Фейсбук и хората, които споделят данните си с нас и очакват от нас да я защитим. Трябва да поправим това.

В този случай направихме най-важните стъпки преди няколко години през 2014 г., за да предотвратим това, че лошите играчи имат достъп до информацията за хората по този начин. Но има още нещо, което трябва да направим и ще очертая тези стъпки тук:

Първо, ще проверим всички наши приложения, които са имали достъп до голямо количество информация, преди да променим нашата платформа с драстично намаляване до лични данни през 2014 година и ще направим щателна проверка на всяко приложение със съмнителна дейност. Ще ограничим достъпа до нашата платформа на всички организации, които не са съгласни с тази проверка. Ако открием такива организации, които са злоупотребявали с лични данни, ще ги забраним във фейсбук и ще усведомим всички потребители, които са станали жертва на тях, в това число и хората, с чиито данни е злоупотребил Коган.

Второ, ще ограничим достъпа до данни на организациите още повече, за да предотвратим други видове злоупотреби. Например, ще премахнем техния достъп до вашите данни, ако не сте използвали приложението им 3 месеца. Ще намалим количеството данни, които давате на дадено приложение, когато влезете, само до: вашето име, профилна снимка и имейл адрес. Ще изискваме от организациите не само да получат одобрение, но и да подпишат договор, с който да поискат от потребителя да получи достъп до неговите публикации или други негови лични данни. Ще има и още промени, които ще споделяме през следващите дни.

Трето, искаме да сме сигурни, че разбирате на кои приложения позволявате да имат достъп до данните ви. През следващия месец ще покажем на всички инструмент в горната част на вашия News Feed с приложенията, които сте използвали, и по лесен начин ще можете да отмените разрешенията на тези приложения към вашите данни. Ние вече имаме такъв инструмент в настройките си за поверителност, но сега ще го поставим в горната част на вашия News Feed, за да сме сигурни, че всеки го вижда.

След промените, които направихме през 2014 г., считам, че това са следващите стъпки, които трябва да предприемем, за да продължим да защитаваме нашата платформа.

Аз започнах "Фейсбук" и в крайна сметка това, което се случва на нашата платформа. Решен съм да направя това, което е необходимо, за да защитим нашата общност. Въпреки че този конкретен проблем, свързан с "Кеймбидж Аналитика", вече не трябва да се случва с новите приложения днес, това не променя случилото се в миналото. Ние ще си вземем поуката от този опит, за да защитим платформата си в бъдеще и да направим нашата общност по-безопасна за всички.

Искам да благодаря на всички, които продължават да вярват в нашата мисия и да работят за изграждането на тази общност. Знам, че отнема повече време, отколкото бихме искали, за да поправим всички проблеми, но ви обещавам, че ще се справим и ще изградим в дългосрочен план още по-добра услуга.