Огромна телефона централа, сериозна електрическа инсталация, система от връзки и административни помещения с впечатляващи мащаби в центъра на София… или под него. Това не е някоя офис сграда с лъскави прозорци отгоре до долу, а напротив – тук няма никакви прозорци, защото говорим за бункер. Бункер под жълтите павета в центъра на София, където някога имаше мавзолей на комунистическия ръководител Георги Димитров, предава  БГНЕС.

Бункерът, който представлява цял комплекс, може да се превърне в зона за съвременно изкуство и ново и супер модерно място за младите арт хора на София и нейните гости.

Идеята на Столична община представи днес зам.-кметът Тодор Чобанов. Той обясни, че бункерите в центъра на града са били цяла система и е предвидено те да се намират във връзка едни с други. Тук има огромна телефона централа, много сериозни електрически инсталации, които обслужват както самия бункер и неговите функции, така и съседни процеси. Според Чобанов е трудно да се каже за какво е бил предназначен, тъй като както за много други съоръжения от онази епоха, няма документация нито в архиви, нито в библиотеки.

„Най-вероятно е предвидено при конфликти, въоръжен конфликт, тук да работят елементи от службите, от правителството. Има административни помещения доста големи с останки от оборудване”, заяви още Чобанов.