Бъркотията е пълна и никой освен държавата не е в състояние да я оправи. Това заяви по повод продължаващата безтегловност на Русенска корабостроителница общинският съветник Валери Иванов на вчерашното заседание на общинската комисия за проучване на обстоятелствата около прекратяване дейността на завода.
Най-потърпевши от ситуацията са корабособствениците, които не могат да си ремонтират съдовете в Русе и търсят чуждестранни кораборемонтни фирми в Гюргево или по поречието, които работят и по-скъпо, и по-бавно, посочи Иванов, който има отличен поглед върху ситуацията като собственик на Дунавски драгажен флот.
Корабостроителницата още не е обявена в процедура по несъстоятелност от Русенския окръжен съд. Делото е заведено през 2016 година, но все още се обжалва и няма резултат. Така 102 работници, които останаха в завода до закриването му, не могат да си вземат последните пет заплати в размер на 3500-4000 лева. Това каза вчера председателят на организацията на КНСБ в затвореното предприятие Христо Йорданов.
Не можем да заведем искове за невзетите си заплати, защото документите ни са заключени в завода. Единственото добро е, че омбудсманът Мая Манолова удължи срока за обявяване в несъстоятелност от три месеца на три години и все още има време да си вземем парите от Гаранционния фонд, посочи Йорданов.