Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за нарушаване на човешките права на „стотици хиляди хора“, включително мъченията и произволно задържане, предупредиха от ООН във вторник.

"Редовните удължавания на извънредното положение в Турция доведоха до дълбоки нарушения на човешките права срещу стотици хиляди хора", гласи заключението на службата за правата на човека на ООН, като публикува доклад за ситуацията, след като властите получиха извънредни правомощия след опит за преврат през юли 2016.

Докладът, който разглежда случилото се през цялата 2017 г., стига до заключението, че извънредните правомощия, които властите получиха след неуспешния опит за преврат, са предизвикали „продължителна ерозия на върховенството на закона и влошаване на ситуацията с правата на човека“.

"Рутинните удължения на извънредното положение в Турция доведоха до дълбоки нарушения на човешките права срещу стотици хиляди хора", гласи докладът, като предупреждава, че използването на извънредни правомощия изглежда означава "да се задуши всякаква форма на критика или несъгласие спрямо правителството."

Ръководителят на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин описва констатациите като "тревожни" и "скандални".

"Числата са просто зашеметяващи: почти 160 000 души са арестувани по време на продължаващото вече 18 месеца извънредно положение", каза той в изявление.

Освен това той посочи "освободени от работа са 152 000 държавни служители, много напълно произволни, преподаватели, съдии и адвокати, арестувани са журналисти, затворени медии и блокирани сайтове".

"Ясно е, че последователните извънредни положения в Турция са използвани за строго и произволно ограничаване на човешките права на много голям брой хора", каза той.

Докладът също така установи, че около 300 журналисти са арестувани на основание, че техните публикации съдържат "апологетични нагласи относно тероризма" или подобни престъпления.

В същото време документът казва, че през миналата година в Турция са блокирани 100 000 уебсайта, включително много прокюрдски уеб сайтове и сателитни телевизионни канали.

Докладът също така документира използването на изтезания и друго малтретиране под стража, които се изразяват в тежки побои, заплахи за сексуално насилие и действително сексуално насилие, електрически удари и „давене“ при разпити.

"Една от най-тревожните констатации в доклада“, твърди Зеид, „е, че турските власти са задържали около 100 жени, които са бременни или току-що са родили, най-вече на основание, че са "съучастници“ на техните съпрузи, които са подозирани, че са свързани с терористични организации ".

"Някои са били задържани заедно с децата си, а други са били насилствено разделени с тях. Това е просто скандално, напълно жестоко и със сигурност не може да има нищо общо с това да се направи страната по-безопасна", каза той.

Докладът цитира референдума от април 2017 г., който разширява изпълнителната власт на Ердоган като "сериозно проблематичен", като посочва, че това е довело до намеса в работата на съдебната власт и ограничаване на парламентарния надзор над изпълнителната власт.

Също така е посочено, че до края на 2017 г. са били публикувани 22 декрети, и още два след това, "регулиращи въпроси, които не са свързани с извънредното положение и се използват за ограничаване на различни легитимни дейности от страна на представители на гражданското общество".

Междувременно Европейският съд по човешките права осъди Турция за задържането на двама журналисти, определяйки действията на властите в Анкара като нарушаване на правото на свобода, сигурност и свобода на мнението.

Журналистите Мехмет Алтан и Шахин Алпай бяха сред арестуваните след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Съдът нареди на Турция да плати на всеки от тях по 21 500 евро.