Познавам добре флейтиста, който ще свири солото в Концерта за флейта и оркестър на Карл Филип Емануел Бах - това е Явор Желев, един от хората, с които трябва да се гордеем, той е наистина удивителен музикант. Това каза вчера диригентът на ансамбъл „Софийски солисти“ проф.Пламен Джуров на пресконференция преди концерта тази вечер. Професорът призна, че изпитва любопитство как ще подходи към концерта за виолончело и оркестър на Хайдн другият солист: младият френски виолончелист Виктор Жюлиен-Лаферие. Любопитството на диригента бе удовлетворено още на пресконференцията - Пламен Джуров изтананика мотив с определено темпо от концерта, Виктор се вслуша и обяви: „Абсолютно!“ и диригентът и челистът си стиснаха ръцете.
Французинът неотдавна е спечелил първа награда в авторитетния конкурс „Кралица Елизабет“. Когато директорът на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова /самата тя дипломиран челист/ решила да го покани в Русе, споделила това с артистичния консултант на фестивала, цигуларя Светлин Русев. Оказало се, че той се познава лично с Виктор Жюлиен-Лаферие. Светът е колкото голям и необятен, толкова и малък и достъпен, заключи Чавдарова. 
Тази вечер френският челист ще свири за първи път в България, Явор Желев ще се върне към младостта си в Музикалното училище, а Пламен Джуров и „Софийски солисти“ празнуват 56 години и 1 ден от първия концерт на ансамбъла.