„Всичко започна от ей това стълбище - когато през 2008 година Мария Дуканова и Ива Чавдарова ме спряха и казаха: „Искаме да направим оркестър от русенци - да дойдат от Аржентина, Германия и от други места, и ти да го дирижираш. Добре, казах аз - и бях сигурен, че това няма как да стане. Две години по-късно стана. И сега Фестивалният оркестър свири за пети път. Много се радвам, че не само се създаде, но и се разви - това е удивителен факт за нашата родина, в която много неща се правят и след това се развалят, а тук нещо се гради и то качествено“.
Това разказа вчера на пресконференция в Доходното здание диригентът Емил Табаков, който за пети път ще дирижира Фестивалния оркестър от възпитаници на русенското Музикално училище.
„Когато се събират добри, но разнолики музиканти, идващи от различни държави и различни оркестри, е нужно доста време, за да се напаснат и оркестърът да зазвучи. И това е още един удивителен факт - тук за три дни музикантите стават оркестър, при това на изключително високо ниво“, продължи Табаков. 
„Фестивалът „Мартенски музикални дни“ е от огромно значение за културната атмосфера на града, но и за музикантите от цялата страна. Ние като ученици в Музикалното сме бягали целия клас от часове, за да слушаме репетициите на Гевандхаус оркестър и на Московската филхармония - това гради вкуса на младите“, каза маестрото. И добави, че с двуседмичния фестивал Русе  става притегателен център за професионалисти и ценители.
Големи композитори като Панчо Владигеров, Марин Големинов, Константин Илиев, Добрин Петков, Илия Темков разговаряха с часове в градинката, после в ресторанта - те очакваха март, за да се срещнат и да обсъдят какво се е случило през годината, добави Табаков.
Своите адмирации към оркестъра и арт директора на фестивала Ива Чавдарова и директорката на НУИ Мария Дуканова изразиха и пианистите Аглика Генова и Любен Димитров, които ще участват в първия концерт под палката на маестро Табаков на 28 март. 
Тази година във Фестивалния оркестър свирят русенски възпитаници, пристигнали от 13 държави, а също от София, Варна, Плевен, Пловдив, каза Дуканова. Най-много са дошлите от Германия - 11. Предстои ни и първото излизане на Фестивалния оркестър зад граница - на 1 април с концерт в Букурещ, а за догодина, когато ще отбележим 60 години на ММД и 60 години на Музикалното училище, както и 10 години на оркестъра, започваме да мислим още отсега, увери тя.