Празници на франкофонията организират от 20 до 22 март ученици от френските паралелки в Европейското училище заедно с французи и франкофони от „Монтюпе“. Празниците ще преминат с подкрепата на Русенския университет и Инициативния комитет за възстановяване на Alliance Francaise в Русе и са по повод на Деня на франкофонията на 22 март. 
На 20 март СУЕЕ ще е домакин на волейболна игра с ученици, служители на „Монтюпе“ и играчи от най-успешния отбор от сезон 2017/2018 на волейболната Висша лига - „Дунав“. В същия ден в университета ще бъдат връчени награди от конкурс за есе на френски език. Ще звучат творби на френски поети и композитори, изпълнени от ученици от Европейското и Училището по изкуствата. А гимназисти от ПГ по облекло ще направят мини дефиле „Париж - столица на световната мода“. 
На 21 март от 18.30 ч в Корпус 2 на университета ще се прожектира комедията „Je fais le mort“ със свободен вход. На 22 март от 18.30 ч в аулата на РУ ученици ще представят драматизации по „Червената шапчица“, „Скъперникът“ на Молиер и „Малкият принц“ на Екзюпери, авторски пиеси, ще звучат стихове и песни на Indila, Lara Fabian, Zaz, Claude Capeo и други. Във фоайето на Ректората ще бъде подредена експозиция на френския визуален артист и кинорежисьор Жюлиен дьо Казабианка.