Ново предизвикателство отправят към малките читатели организаторите на кампанията „Забавното лятно четене“, която се провежда за шести път. Те канят децата да съчинят свой завършек на любимите на поколения малки и големи читатели истории, превърнали се в златна класика. Невръстните разказвачи могат да измислят нов финал на „Пипи Дългото Чорапче“ на Астрид Линдгрен, на „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент Екзюпери, на „Котаракът в чизми“ на Шарл Перо и на „Малката кибритопродавачка“ на Ханс Кристиян Андерсен. Така децата получават своя звезден шанс да станат съавтори на едни от най-известните и обичани писатели. 
В конкурса за творческо писане могат да участват автори на възраст от 8 до 14 години, като съчинят есе, приказка или просто финален абзац на избраното произведение. Всичко това трябва да се направи до края на август, като текстовете ще се изпращат на адрес [email protected] до 31 август. След това жури ще прочете всички текстове и заедно с отчитането на резултатите от „Забавното лятно четене 2016“ ще обяви имената на победителите в конкурса. 
Русе участва за пореден път в надпреварата за Най-четящ град, Най-четящо училище и Най-четящо дете. Титлата за град, който чете най-много, Русе е печелил вече три пъти, сега амбицията е да получим наградата още веднъж, казаха от регионална библиотека „Любен Каравелов“, която е партньор в кампанията.