Борбата на 38-годишна жена да зачене инвитро от починалия си съпруг може би е на път да промени законодателството и да позволи забраненото в момента оплождане от партньор покойник.

Темата влезе в дневния ред на обществото заради историята на Ася Йорданова от софийското село Долби Богров, която разказа предаването "Часът на Милен Цветков". Вече осем месеца се бори за правото да използва замразен преди смъртта на мъжа си генетичен материал. 

Ася и Спас Йорданови стават семейство през 2015 г. Решават, че искат бебе, което да бъде заченато инвитро. През юни 2017 година двамата замразяват ембриони, но заради здравословен проблем при жената процедурата се отлага. Няма и месец по-късно Спас загива при трудова злополука. След като преодолява шока, Ася решава, че иска да завърши инвитро процедурата. В клиниката обаче я изненадват с отказ - държавна наредба забранява да се ползва генетичен материал на починал партньор, затова ембрионите следва да бъдат унищожени.

Оттам започва битката на Ася за правото да зачене. Вчера жената се е срещнала с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който е поел ангажимент да направи съвещание с юристи и лекари и да обсъдят евентуалната възможност наредната да бъде променена.

Майката на Ася подкрепя дъщеря си в нейното решение. "Всички жени заслужават да станат майки, зет ми заслужаваше това", казва жената. Колко деца живеят като сираци, колко семейства има с един родител, разсъждава тя. Двете са обмисляли и вариант за осиновяване, но казват, че процедурата е по-дълга и тежка, затова се спрели на инвитро оплождането.

Подкрепят я пациентски организации

Казусът с Ася Йорданова получи подкрепа от Пациентски организации "Заедно с теб", които също се обърнаха към министъра на здравеопазването с призив за промяна на забраната за оплождане с генетичен материал на починал човек.

"Очакваме юристите да предложат работещ алгоритъм за това кой би имал право да получи яйцеклетките, сперматозоидите или зиготите от Центровете за асистирана репродукция, както и да се защитят наследствените права на бъдещото дете.

Разрешаването на продължаване на процедурата по асистирана репродукция при смърт на единия партньор ще даде възможност на младия човек, преживял тази драма и живял в обич в двойката, да продължи рода. Това и е подкрепа за раждането на повече желани българчета", пишат от "Заедно с теб".

Забраната важи дори при изявено приживе желание

Действащата част от Наредба 28, забраняваща раждането на дете при смърт на единия партньор, посочва като основателни няколко причини за "блокиране" на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи. Една от тези причини е именно смърт на съпруг/а или партньор, дори ако той/тя приживе са изявили желание да станат родители по този начин.

Защо законът ограничава зачеването от починал родител

Според юристи казусът със семейство Йорданови може да се нарече прецедент за българската практика, но той не е прецедент в световен мащаб. 

Страни, които са се сблъсквали с подобни казуси, вкл. в Европейския съюз, не са намерили изгодни решения за обществото, коментира в предаването адвокат Мария Петрова. Променяйки закон или наредба в полза на един човек заради частния случай, това е повлякло след себе си много негативи за обществото, обясни юристът. Тя посочи, че една от основните възможни опасности - абстрахирайки се от случая на Ася Йорданова - е да се злоупотреби с правото да се репродуцират postmortem хора, без те да са имали желание за това.

Адвокат Петрова допусна, че ако Ася Йорданва се беше обърнаха към Върховния административен съд, за да обори по админсиутативно-правен ред текста в наредбата. Тя посъветва жената да изложи правния си интерес и аргументи защо текстът следва да бъде променен.