Какво би могло да означава „Блок 14“? 
Разбира се, номер на жилищен блок. 
Може да бъде и блокче за рисуване. Ама пък номер 14? Какъв ли размер трябва да имат белите листи в това гигантско блокче?! 
Може да бъде също сегмент, масив от информация, от някакви събития, обединени от нещо стойностно. 
А може да бъде и леден блок - айсберг, от който се вижда само една десета от това, което е под водата... 
В нашия случай обаче става дума не за друго, а за име на едно неправителствено сдружение - едно от най-новите, регистрирани в Русе. При това сдружението има намерение да се занимава не с жилищно изграждане, нито с подреждане на равни и отчетливи масиви информация или други сериозни и солидни материи, а с... изкуство! Да, с пълноцветно и зареждащо изкуство, с много колорит, звуци и енергия. 
Защото 
зад скучното и семпло наглед име „Блок 14“ стоят трима различни по натюрел русенци
които и преди да регистрират сдружението правят изкуство.
Това са актрисата от драматичен театър „Сава Огнянов“ Евгения Явашева, солистката в Русенската опера мецосопраното Андреана Николова и Асен Николов, богослов по образование, фронтмен на хардкор групата „Пердах“. 
Тримата са близки роднини по възможно най-права линия - две сестри и един брат. 
Връзката между тях е изключително силна. 
Ние имахме едно чудесно детство - много хармонично, много колоритно и много интересно, казват тримата. Това детство е преминало в русенския квартал „Дружба 3“, в... блок 14! Да, точно така - названието на сдружението на тримата идва тъкмо от блока, където те са израснали и където са покълнали първите им артистични трепети. 
„Когато решихме да си направим наше си сдружение, започнахме да мислим и как да се казва. Накрая името го измисли Асен - той е спец да извлича есенцията и да назовава нещата с най-точните имена“, казва Евгения. 
„Идеята е, че в това сдружение ще се случват най-различни неща - 
също както се случва какво ли не в един жилищен блок
Ще се замислят разнообразни събития, ще се срещат разни хора, които по различен начин откриват своите допирателни едни с други. Ще идват гости, ще ходим на гости. Ще споделяме различни неща, ще коментираме, ще обсъждаме, ще доизмисляме, ще се радваме и ще помагаме“, обяснява Асен. 
Според мен „Блок 14“ е съвършеното име за това, което представлява нашият замисъл, казва Андреана. Тя е и най-голямата от тримата. И разказва: „Когато още бяхме малки и живеейки в нашия Блок 14 в „Дружба 3“, често обичахме да сядаме на балкона и да се радваме на гледката, която се откриваше. Оттам се виждаше целият град - улиците, сградите, зелените алеи с дърветата по булевардите. Често казвах на Жени и на Асен: „Ето го, целия град е пред нас. Като пораснем, искам всички в този град да ни познават. Може да направим така, че това да се случи. И ще го направим!“. И ето че днес можем да кажем, че ние тримата сме щастливци: нещата, за които някога като деца сме мечтали, вече са реалност. Вече ни познават много хора в 
града, който някога се разстилаше пред очите ни
- като пейзаж и като мечта. Всеки от нас се занимава с нещо, което обича и което му носи радост - и на него, и на хората, които ценят изкуството“. 
„Да, ние наистина сме късметлии - и защото сме реализирани хора, но и защото тримата се разбираме чудесно и се подкрепяме в различни наши идеи. Чувството, че не си сам, а до теб има хора, които са от твоята кръвна група и с които говориш на един език - и няма риск да останеш неразбран или подценен“, казва Евгения. 
Фактически те от доста време работят заедно по различни артистични проекти. Такъв е проектът на Евгения „Мармалад“ - театралната работилница, в която тя подготвя две групи ентусиасти-актьори: детска група и група на големите. Организатор в „Мармалад“ е Асен. Премиерното показване на „Мармалад“ беше в Нощта на музеите и галериите, когато любителите-актьори показаха свой пърформанс, преобразявайки се в 
жители на Русчука отпреди век и половина - отбрани градски люде
заселили салоните и стаите за гости в Къщата на Калиопа. 
Иска ни се обаче да направим едни по-мащабни неща, в които да разгърнем повече въображение, усет към изящното, вкус към културата, единодушни са и тримата. 
Първата проява на сдружението беше изложбата с фотоси „Мила моя“ - авторски работи на фотографа Явор Седянков по идея на Евгения Явашева, която търси и извежда червените нишки в женската природа на русенски фамилии. Експозицията бе показана за първи път преди две години - макар и за кратко, в Доходното здание. Сега тя е подредена в зала „Русе“ на Историческия музей, а на откриването й Андреана Николова и виолончелистката Петя Стоянова допълниха атмосферата със свои изпълнения. 
„Мила моя“ е поклон пред женското начало. Поклон пред женската линия, връзка в едно семейство, която е толкова силна и закодирана в нас. Всички семейства, които снимахме, имат своите хиляди прекрасни моменти заедно и поглеждайки сега в обектива на фотоапарата споделиха с нас съкровен миг на щастие и усещане за прекрасно“, казва Евгения. 
Диапазонът, в който възнамерява да разгърне творческите си пориви сдружението „Блок 14“, е много широк и амбициозен. Принципът ни е 
принципът на Мечо Пух: „Колкото повече - толкова повече“
казва Жени. Изложби, концерти, литературни вечери, театрални представления, пърформанси - без специални ограничения във формата и в жанровете. Това е накратко програмата на тримата. Следващото събитие, което вече могат да анонсират, е фестивал на пънк и хардкор музиката и културата. Вече е ясна и датата, на която ще се състои: 5 май, знае се и заглавието: „Beter days“. Посланието ни е наистина за по-добри времена, обяснява лаконично Асен, когото доста хора в България познават и като Арсо - фронтмена на група „Пердах“. Подобен фестивал на пънка и хардкора той вече е правил веднъж - това е било преди 6 години, когато Асен е следвал богословие във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. 
Вече е ясно, че за русенския фест са потвърдили участие осем български групи: от София, Пловдив, Варна, Перник, Русе. Към този момент е уговорено и мястото, където участниците ще забиват - в Дом Канети. Групите идват да свирят безплатно - заради идеята и заради организатора Асен, когато обичат и ценят. И тъй като на този етап сдружението не разполага със средства освен с личните си пари, а се налага да се плаща наем за залата за фестивала, Асен, Жени и Андреана разчитат на кутията за дарения, която е поставена в залата с фотоизложбата в РИМ. Всяка помощ е добре дошла, казват тримата. 
Всъщност, 
споделянето също е част от замисъла на нашето сдружение - 
както на грижите по подготовката на едно събитие, така и споделянето на идеи, на замисли, намерения, просто на мнения, казва Андреана. Отворени сме за всичко позитивно и стойностно, добавя тя. 
Напролет ще представим и театралната продукция на „голямата група“ на „Мармалад“, казва Жени. И уточнява, че актьорите там са на възраст от 22 до 51 години, заниманията им са различни - от зъботехник до психолог, различни са и причините им да поискат да влязат в любителската трупа на Явашева. Важното е, че всички получавт невероятно удовлетворение от участието си - независимо дали са дошли само защото искат да преодолеят стеснителността си, или защото пазят своя неосъществена мечта да играят на сцена, казва актрисата от ДТ „Сава Огнянов“. 
Сред следващите замисли фигурира и оперен концерт - при това доста по-различен от обичайното, вмята мецосопраното, което близките приятели наричат Онди. Не искаме да повтаряме това, което вече съществува в културния афиш на Русе, а искаме да допълваме и разнообразяваме възможностите за хората с други събития, които да внасят друг нюанс и да стават част от дишането и съществуването на русенци. 
На тримата им се иска да заразят и други с това, което самите тях ги препълва. 
Общото между нас е това, че ние обичаме човека
казва Жени. „Иска ни се да предадем това на другите, които имат потребност от това. От онази наша носталгия от нашия някогашен Блок 14 - когато бяхме пълни с мечти, до нашия сегашен Блок 14 - когато знаем, че можем да правим мечтите реалност. От Блок 14 Онди замина да следва в Консерваторията в София. От Блок 14 аз влязох в студентския театър „Пирон“, а оттам - в Театралната академия в София. В Блок 14 Асен получи като подарък първата си касета на „Нирвана“. Не знам как точно нашите родители са ни насочили към това, с което се занимаваме сега, но знам, че тяхната вяра в нас беше нещо безценно. Това усещане, за това, че нещо може да бъде направено, че има хора, които вярват в това - това искаме да покажем и да предадем и на други русенци“, казва Евгения Явашева.
Не пестим нито любов, нито енергия, добавя Андреана
И всичко, което правим, го правим със страст, прибавя Асен. 
И тримата са единодушни - когато всичко, изброено по-горе, го има, винаги ще се намерят хора, които да споделят радостта и да прибавят и своята енергия към добрия и стойностен замисъл. 
Значи - ще успеем, убедени са тримата от „Блок 14“.