Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прати свои представители в работната група към Министерството на правосъдието, която да променя текстовете в Наказателния кодекс (НК) за неизбежната промяна. 

Съдебните кадровиците се обединиха около становището, че изменения не са необходими, тъй като има богата съдебна практика за неизбежна отбрана и не бива фундаментални неща в наказателното право "да се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка",стана ясно на заседанието на ВСС.

Рано днес в съвета е пристигнало писмо от министър Цецка Цачева, в което се казва, че ще се създаде междуведомствена работна група за изменения в НК. Цачева иска ВСС да излъчи свои представители за нея. Такава бе и заръката на премиера Бойко Борисов вчера след случая с д-р Иван Димитров от Пловдив.

„Неизбежната отбрана е стар институт и е свързан с богата съдебна практика. Какво налага промени и защо се внася сега, не пише в мотивите към предложението. Но остава горчив привкус как отново пристъпваме към промени – и на материалните, и на процесуалните закони“, заяви председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с него и добави, че Цацаров добави, позовавайки се на медии, че вече има готов проект на промени в НК за неизбежната отбрана, изготвен от вицепремиера Красимир Каракачанов. "Какво ще прави тази работна група? Няма да изпратя представители на прокуратурата в нея, при това положение не виждам необходимост от това, добави попита Цацаров. Той определи като пълен абсурд, ако се пристъпи към промени за неизбежната отбрана без участието на академичната общност.

Членът на ВСС и бивш наказателен съдия от ВКС Вероника Имова заяви, че институтът на неизбежната отбрана е древен институт, има богата съдебна практика и на Върховния съд, и на ВКС. Посочи, че има и решение на Конституционния съд.

С тези мотиви ВСС единодушно реши да не изпраща свои хора в работната група, а да вземе становище, ако се стигне до обсъждане на готов проект в правната комисия на Народното събрание.