Няколко причини има световно известният тенор Калуди Калудов, за да избере Русе за първия град, където отбелязва артистичния си юбилей - 40 години на сцена. За тях солистът, аплодиран по сцените от Театър Велки в Полша през легендарната италианска Ла Скала до грамадния оперен Театър Колон в Буенос Айрес, разказа вчера пред журналисти. 
За мен Русе е най-прекрасният град в България, а с тази сцена са свързани и едни от най-вълнуващите ми мигове, каза тенорът. На 27 години тук пях моя най-хубав Надир в „Ловци на бисери“ и бях истински щастлив, продължи той. Артистът припомни, че в последните години на два пъти е назначаван като солист в Русенската опера. Пазя свиден спомен за големите русенски имена като Николай Здравков, Кирил Кръстев, Пенка Маринова, Мария Венцеславова, Анастас Анастасов, каза Калудов. 
И още една причина има за първата му изява под юбилейния знак: поканата от директора на операта Иван Кюркчиев, която тенорът получил още миналото лято. Това е най-красивият теноров глас и за мен е гордост, че русенският оперен театър ще отбележи първи това честване, каза Кюркчиев. Благодарение на Калуди ние днес си партнираме с прекрасни творци, негови ученици, като великолепния Михайло Малафи, добави директорът. И спонтанно по време на пресконференцията Калудов и Кюркчиев обсъдиха идеята сезонът в Русенска опера да приключи с концерт „Тенориада. Канцонети“.  
На 9 март от 19 ч Калуди Калудов празнува 40-годишна артистична дейност с ролята на художника Марио Каварадоси в „Тоска“ на Пучини. В ролята на Тоска ще влезе неговата съпруга, сопраното Анна Дитри. Най-вероятно сред публиката ще бъде и синът на Калуди и Анна - Калоян, който е на 2 години и 4 месеца и според именития си баща най-добре се чувства на сцена.