Постни ястия - чушки с боб и сарми, включени в менюто на гостите в Стара Загора

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който ще гостува у нас за тържествата по случай 140 години от Освобождението на България, се отказал от първоначалното си намерение да включи в делегацията си и готвач, като се е доверил изцяло на българските майстори от кухнята, съобщи "24 часа". При визитата му в Стара Загора за храната на госта ще се грижи екипът на шеф готвачът Минчо Минчев, който работи в единствения в града 5-звезден хотел. В него вечерта срещу 3 март ще отседнат патриарсите на Русия и на България Кирил и Неофит, от тук ще тръгнат заедно за тържествата в Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и на връх Шипка в деня на Националния празник на България.

Според предварителната програма, руската делегация и домакините от Светия синод на БПЦ ще тръгнат от София за Стара Загора в 17,30 часа утре, 2 март, с автомобили. На разклона на магистрала "Тракия" към града кортежът ще спре за 5 минути, тук гостите ще бъдат приветствани от своя домакин - старозагорския митрополит Киприан.

Патриарсите Неофит и Кирил ще отседнат в единствения в Стара Загора 5-звезден хотел. Високият руски гост ще бъде настанен във ВИП-апартамента с изглед към красивото езеро "Загорка". Заради великденския пост вечерята на двамата патриарси ще бъде от безгръбначни морски дарове - октоподи, скариди и калмари, издадоха от екипа на 32-годишния шеф готвач Минчо Минчев. Негова ще бъде грижата и за обяда на 3 март след тържествата. За него домакините ще приготвят българска салата от традиционни нашенски зеленчуци - домати, краставици и чушки, но без сирене. Основното ястие са пълнени чушки с боб, както и постни лозови и зелеви сармички.

Според предварителната официална програма, в събота, 3 март, двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати най-напред на входа на Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка от старозагорския митрополит Киприан, президента на Република България Румен Радев и от председателя на парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отлужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Там слово там ще произнесе патриарх Неофит. На молебена ще пее хорът на храм-паметника "Рождество Христово". Церемонията започва в 10 часа.

За 11 часа е насрочено началото на тържествата в подножието на Паметника на свободата на връх Шипка. Там ще бъде отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее Синодалният хор на Московската патриаршия, който преди няколко дни завърши концерта си в Стара Загора с популярната песен за съветския войник Альоша. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

След обяда руските гости се завръщат в София, където премиерът Бойко Борисов ще се срещне с двамата патриарси. Те ще присъстват и на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" пред паметника "Цар Освободител", а от 20 часа е приемът от името на президента Радев във Военния клуб.