Криминалисти от ОДМВР – Плевен установиха извършители на телефонна измама. Двама жители от Ветово, измамили възрастна жена за над 26 000 лв., са привлечени като обвиняеми. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Криминалистите се заели с разследването на измамата след сигнал, получен в полицията в Ловеч на 23 август 2017 година, когато 68-годишна жителка на града съобщила, че е била подведена по схемата за „съдействие на МВР“. Тя разказала как представилият се за полицейски служител мъж я потърсил и на домашния и на мобилния ѝ телефон и под претекст, че се провежда полицейска акция за залавяне на телефонни измамници, я убедил да хвърли през терасата на апартамента си сумата от 6 300 лв. и 2 г златни накити. Жената изтеглила и 20 000 лв. от клон на банка в Ловеч и същия ден ги оставила в района на тролейбусна спирка в Плевен.

По случая било образувано досъдебно производство, а служителите от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР – Плевен и разследващ полицай при Първо РУ - Плевен се заели с изясняването му под ръководството на районен прокурор от РП – Плевен. В хода на упорито и професионално разследване и проведените оперативно - издирвателни действия те установили и задържали авторите на измамната схема - двама жители на Ветово на 18 и 29 г. Те са привлечени като обвиняеми, по време на разпита са признали за стореното. 23 000 лв. от общата сума са върнати на измамената, предстои възстановяването и на останалите 3000 лв. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.