Жени в Сирия са били сексуално експлоатирани от мъже, които раздавали помощи от името на ООН и международни благотворителни организации, съобщава Би Би Си (BBC).

Хуманитарни работници заявили, че имало мъже, които използвали храна и други помощи, за да ги разменят за сексуални услуги.

Въпреки предупрежденията за сексуални злоупотреби от преди три години, нов доклад показва, че те продължават в южната част на страната.

Агенциите на ООН и благотворителните организации са категорични, че не проявяват никаква толерантност към експлоатацията и не са запознати със случаи на злоупотреби от страна на партньорски организации в региона.

Хуманиарни работници обаче споделят пред Би Би Си, че сексуалната експлоатация е толкова широко разпространена, че някои жени отказват да отидат до дистрибуторските центрове, защото хората ще си помислят, че са дали телата си за помощите, които носят вкъщи.

Един хуманитарен работник твърди, че

някои хуманитарни агенции са си затваряли очите пред експлоатацията, защото използването на трети лица и местни служители е единственият начин да се доставят помощи в опасни части на Сирия,

до които международният персонал не може да получи достъп.

Фондът за населението на ООН (UNFPA) направи оценка миналата година на насилието, основано на пола в региона и заключи, че хуманитарна помощ се разменя срещу секс в различни региони на Сирия.

В доклада, озаглавен „Гласове от Сирия 2018“ пише: „Дадени са примери за жени и момичета, които за кратко се женят за официални лица, за „сексуални услуги“, за да получат храна; хуманитарни работници искат телефониите номера на жени; предлагат да ги закарат до дома им срещу „нещо в замяна“ като например „да прекарат една нощ с тях“.

„Жените и момичетата, които нямат мъжка подкрепа, като вдовици, разведени или вътрешно разселени лица, се считат за особено уязвими за сексуална експлоатация“,

пише още в доклада.

За тази експлоатация е било съобщено още преди три години. Даниел Спенсър, хуманитарен съветник, работеща в благотворителна организация, чула върденията на група сирийски жени в бежански лагер в Йордания през март 2015 г.

Спенсър разкрива още, че някои от тези жени са ѝ споделили, че мъжете от местните съвети в области като Дара'а и Куниитра са им предложили помощи в замяна на секс. „Мъжете са отказвали да предоставят помощите, с които разполагат и след това ги използвали за секс с тези жени. Някои от тях лично са преживяли този ужас, много бяха разстроени“, казва г-жа Спенсър.

„Спомням си, че една жена плачеше в стаята и беше много разстроена от това, което беше преживяла.

Жените и момичетата трябва да бъдат защитени, когато се опитват да получат храна, сапун и основни предмети, за да живеят.

Последното нещо, от което тези жени се нуждаят е мъж, на когото се предполага да се доверят и, от когото се предполага да получат помощ, който иска да прави секс с тях, за да им предостави помощи“.

Спенсър продължава: „Тези жени всъщност не могат да отидат в центровете, в които се раздават хуманитарните помощи, без да бъдат стигматизирани. Предполага се, че ако отидет там, то ще извършат сексуален акт в замяна на помощите“.