Обиколката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в шест от балканските държави започва от днес в Македония. Той ще се срещне с министър-председателя ѝ Зоран Заев, с президента Георге Иванов, а след това Юнкер и Заев ще проведат съвместна пресконференция, предава македонската медия "Нова ТВ", цитирана от "Фокус".

"Още веднъж очаквам насърчаване чрез стратегията, обявена от Юнкер. За нас това е насърчение, означава сериозна мотивация, да приключим реформите съгласно плановете 3-6-9, да продължим всички тези процеси на подобряване на цялостното качество на живот на гражданите, защото сме убедени, че Европа ще ни даде дата за преговори само ако заслужаваме и ще станем членове на ЕС само когато нашият стандарт за гражданите вече е приблизително равен на стандартите на гражданите на ЕС. Очаквам насърчение, че през юни е възможно да имаме дата за започване на преговори, а с това и отваряне на допълнителни европейски фондове за Македония", заяви Заев в навечерието на посещението на Юнкер.

Целта на стратегията, обявена в началото на февруари, е да превърнат Западните Балкани в неразделна част от Европейския съюз. Това е част от посланието, което ще бъде изпратено в Македония от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на посещението си.

С Юнкер, идва и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, който преди известно време обяви, че Европейската комисия ще препоръча започване на преговори с Македония и Албания. От Скопие Юнкер и Хан ще отпътуват за Белград, Подгорица, Прищина, Сараево и Тирана, а балканската обиколка ще завърши с посещение в София.