Използването на някои препарати за защита от рапичен молец е причината за безследното изчезване на пчелите, известно като „Синдром на празния кошер“ - проблем, над който учени от цял свят си блъскат главите. Такава хипотеза издигнаха вчера пчелари от Русенско по време на поредната работна среща относно опазването на пчелите и пчелните семейства, председателствана от зам. областния управител Свилен Иванов. Според хора от бранша съществува ясна причинно-следствена връзка между увеличаването на нивите с рапица и измирането на пчелите.
Има препарати срещу рапичен молец, които са толкова силни, че пчелите се отравят и умират още докато са в нивите, без да успеят да се върнат до кошера, обясниха теорията си пчелари. Тъй като никой не търси умрелите насекоми из насажденията, причините за изчезването им остават неизвестни, а празните кошери се увеличават. 
Проблемът касае най-вече рапицата, тъй като тя има много дълъг период на цъфтеж, който може да се проточи до цял месец. А е много деликатна култура, която иска обгрижване с множество препарати против болести и вредители. По тази причина забраната да се пръскат цъфнали вече площи на практика е невъзможно да се спазва.
Хипотезата трудно може да се провери, тъй като някой трябва да издири и събере телата на отровените пчелички, да вземе проби и от напръсканите посеви, за да ги прати за изследване в единствената у нас лицензирана лаборатория в София. Като заплати и съответната такса. Това трябва да стане за 24 часа след пръскането, иначе е късно. Затова досега никой не си е направил този труд, за да събере нужните доказателства. 
Според пчеларите, проблемът може лесно да се разреши, тъй като унищожаващите пчелите препарати имат безопасни аналози. Преди време дори бил изготвен списък на пестицидите, които могат да се използват без вероятност да навредят на пчелите. Няма обаче официална наредба или заповед земеделските производители да се придържат към него, затова всеки използвал каквото си реши.
На вчерашната работна среща стана ясно, че проблем с уведомленията за самолетни пръскания вече не съществува - създадената преди 2-3 години организация вече действа безупречно. С големите зърнопроизводители почти навсякъде се работи добре, посочиха пчелари. Все още обаче някои по-малки арендатори, използващи наземна техника за пръсканията, не си давали труда да известят за намеренията си предварително.