Българин е успял да мами Spotify в продължение на месеци миналата година и да спечели над един милион долара, предава Music Business Worldwide. И освен това не е нарушил нито един закон.

Измамата е била забелязана от висшестоящ служител на голяма звукозаписна компанията в края на септември 2017 година, разкриват източници на изданието.

Става въпрос за две плейлисти, които вече не могат да бъдат намерени - Soulful Music и Music From The Heart. И двете са били пълни с музика с ISRC кодове, чрез които Spotify стига до заключението, че става въпрос за българин - или поне за някой, който работи от България.

Списъците с песни дори достигнаха в конфиденциалния списък, който компанията праща до представители на индустрията, в който те биват подреждани по популярност за седемдневен период.

По това време Soulful Music се състои от 467 песни - всички записани от непознати артисти. И още по-странно, коментира MBW, съвсем малко последователи - едва 1 797 души.Голямата част от включените в списъка песни са дълги съвсем малко повече от 30 секунди - което е минималната дължина, за да се задейства системата на Spotify и да отчете отчисление (средно 0,004 щатски цента, по неофициални, но потвърдени от множество артисти, данни).

Данните на Spotify сочат, че плейлистата има по 1 200 слушатели месечно - с много малки разлики всеки месец, и всеки от тях слуша всички песни в списъка. Най-вероятно става въпрос за българин (или група българи), които са създали около 1 200 акаунти, които са "слушали" само и единствено тези плейлисти. Според MBW има доказателства, те са били с платен абонамент.

Математиката е следната: ако те са били платени, са стрували по около 12 000 долара месечно общо, макар да има отстъпки при т. нар. "семейни акаунти" и други.

Средната продължителност на всяка песен е средно 43 секунди. В един един има 86 400 секунди. Така, ако един акаунт "слуша" непрестанно 24 часа на ден и 30 дни в месеца, той генерира над 60 000 "слушания". 1 200 акаунта - 72 милиона "слушания", които, ако умножим по средното отчисления, получаваме 288 000 долара на месец.

Но, ако приемем, че това са били "ботове" и им е зададено автоматично да сменят на следваща песен след малко повече от 30 секунди, можем да пресметнем, че сумата набъбва до 415 000 долара за един месец.И тези сметки са само за единия списък.

Източниците на изданието твърдят, че схемата е работила поне четири месеца.