В опит да увеличат събираемостта на глобите от нарушителите на пътя властите в Турция решиха да предприемат крайни мерки. Нова разпоредба гласи, че на излизане шофьорите ще трябва да платят актовете си още на излизане от страната. 

Те ще бъдат проверявани на самата граница и ако системата покаже, че по време на път са нарушили правилата за движение, ще трябва да заплатят глобата на място. Ако откажат, ще останат без превозно средство, предава bTV. 

Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват в южната ни съседка.

Така например, ако водач на автобус на туристическа агенция е бил засечен от камера на пътя, той ще разбере за своето нарушение от граничните полицаи. Това означава, че фирмата трябва да предвиди допълнителни средства, които да послужат за евентуално заплащане на глоби. В противен случай туристите няма как да бъдат превозени обратно. Същото се отнася и за камионите.

Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се плаща с карта или в брой.