С толкова пъстър народ Канев център отдавна не се беше препълвал. Девойки и учителки пременени с домоткани ризи и кърлянки с шарени везби, момчета с овчи калпачета и момичета с китки и цветни венчета в косите, шумни космати кукерски маски и кожени одеяния - това шарено стълпотворение, което преливаше от основната зала на Канев център преливаше по коридорите и навън, като заразяваше минувачи и гости с настроението на Празника на народната носия, организиран от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. 
Празникът, който традиционно правим от няколкто години в училище, тази година прерасна в градски и по проект, подкрепен от фондация „Русе - град на свободния дух“, каза преподавателката по български език и литература Марияна Георгиева, самата тя нагиздена с оригинална беленска носия.
Облечена в национален костюм, директорката на Дойче шуле Искра Иванова поздрави участниците в празника и многобройните гости. 
Три изложби съпътстваха тържеството - подредена на ниска синия традиционна трапеза за Сирни Заговезни: варени яйца, сушенки, халва; ръкоделия, тъкани и везани от сръчните ръце на Чилновските баби, които също участваха в празника, и изложба на кукерски маски, сътворени от учениците. 
Самите деца видимо се забавляваха, показвайки изработените саморъчно маски - богато изрисувани и оцветени, добавяйки символични чанове - консервни кутии, като не пропускаха по навик да цъкат на телефоните си дори и в най-шумните моменти от празника. 
 След звучно дефиле пред Канев център кукерите влязоха в залата и там започна традиционното за Сирни Заговезни прескачане на символичен огън, „разпален“ на сцената. Залата, изпълнена до предел с малки и големи, ръкопляскаше възторжено и на ритуала, и на ревюто на народни носии, в което деца и родители дефилираха с носии от баби и прабаби.
Сред моделите бяха и 15 носии от богата колекция на беленчанина Велико Тодоров, чиято сбирка наближава 300 народни облекла. 
Накрая бе представена възстановка на обичая хамкане, която направиха актьорите от театър „Камила“ под ръководството на Илия Деведжиев.