Александра Жекова остана шеста във финала на дисциплината сноубордкрос на олимпиадата в Пьончан. Така най-добрата ни сноубордистка не успя да се пребори за мечтания медал при може би последното си участие на зимни игри в кариератаси.

Шестото място на Жекова е най-доброто класиране за български спортист до момента на олизпиадата в Пьончан.

Шампионка в сноубордкроса стана италианката Микаела Мойоли, следвана от 16-годишната Джулия Перейра де Соуса от Франция и олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова от Чехия.

Българката започна предпазливо състезанието. Кара внимателно по тежкото трасе с дължина 1277 м в квалификациите и даде осмо време, което й беше достатъчно за директно класиране в следващата фаза.

С най-добро време в квалификацията завърши олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова.

Александра Жекова спечели четвъртфиналната си серия и попадна в първата група състезателки, които излязоха на пистата. Това й вдъхна допълнително самочувствие преди полуфиналите, което се оказа много необходимо, тъй като попадна в тежка серия заедно със световната шампионка Линдзи Джакобелис, олимпийската шампионка Ева Самкова и Шарлот Банкс. Падане на Банкс улесни Сани и тя успя да финишира трета в полуфинала, което беше достатъчно да бъде сред най-добрите шест.

Във финала Жекова застана на старт заедно с Ева Самкова, Линдзи Джакобелис, Клое Треспьош, Микаела Мойоли и Джулия Перейра де Соуса от Франция.

След старта водачеството пое Линдзи Джакобелис, но не успя да го задържи. Майоли, която даде всичко от себе си, успя да я изпревари и да спечели първото си олимпийско злато.

На Жекова й се падна неудобен краен коридор, което не й позволи да развие скорост. В началото тя се движеше пета по трасето, но във финалните метра беше изпреварена и финишира шеста.