На „Позитано“ се провежда „кърваво“ заседание, на което партийният елит решава съдбата на Валери Жаблянов след неговото противоречиво изказване за т.нар. Народен съд, предаде репортер на БГНЕС. Все още не е ясно дали лидерката на БСП Корнелия Нинова ще участва в заседанието.

Причината за спешното заседание е поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

В тази връзка ПГ на ГЕРБ призова Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание. „Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, се казва в декларацията на ГЕРБ, разпространена от депутата Тома Биков.

Гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС.

„Народният съд“

Историците определят т.нар. Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници. Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България. Сред избитита са светила на българската наука като професор Александър Станишев - водещ световен хирург, професор Богдан Филов и др.

„Народният съд не бива да се оправдава. Тримата големи – Сталин, Рузвелт и Чърчил – решиха да накажат военните престъпници, но нека да преброим в кои държави колко са убити. В Германия по време на Нюрнбергския процес, на който бяха съдени главните виновници за касапницата във Втората световна война, имаме 12 осъдени на смърт. Има естествено и други процеси в Германия, но в никакъв случай броят на осъдените и убитите там не стига тази внушителна бройка на убити, която имаме в България – над 2730 души“, коментира пред БГНЕС акад. Георги Марков.