Ново заглавие на Русенската опера ще зарадва почитателите на класиката в съчетание с необичайното. На 15 февруари Пламен Бейков в ролята на режисьор връща към живот едно от сравнително рядко изпълняваните произведения на Игор Стравински - „История на войника“. Премиерното представление, което авторът определя като музикална мимодрама, ще събере на сцената 7 музиканти от оркестъра, актьори, солисти, танцьори. Пак на сцената ще бъдат подредени и столовете на зрителите, които волю-неволю ще бъдат въвлечени в неподражаемата енергетика на творбата на Стравински. В нея той съчетава марш, пасторал, танго, рагтайм, музика от 17 и 18 век - и всичко това прави произведението съвременно и актуално, казва младият диригент Юрий Илинов. 
Именно на Юрий Илинов принадлежи идеята да поставим в Русе „История на войника“, каза Пламен Бейков, който е и четец в представлението. Той поясни, че постановката се посвещава на 100-годишнината от края на Първата световна война /самата творба е написана през 1917 г./. Радвам се, че вече сме на стъпка от премиерата, добави Бейков, като припомни, че развитието на идеята от замисъл до спектакъл става във време, когато операта се управлява последователно от трима директори. 
Идеята не просто е чудесна, а тя поставя началото на една линия на такъв тип нестандартни и експериментални в някакъв смисъл постановки, каза директорът Иван Кюркчиев. Той поздрави екипа на „История на войника“ и отсега обяви, че през месец май публиката трябва да очаква следващата подобна изненада, която ще бъде малко известна творба на Росини. 
На режисьора Бейков за тази постановка партнират сценографката Петя Динова, хореографката Никол Джиброва, художникът Валентин Гогов. Ролята на Войника изпълнява Христо Ангелов, Майката е Андреана Николова, Дявола - Александър Баранов. В инструменталния ансамбъл влизат цигуларят Велизар Проданов, контрабасистката Силвана Петкова, кларнетистът Джой Бул, фаготистът Евгени Евтимов, Димитър Димитров /тромпет/, Андреа Малинверно /тромбон/, Жан-Пиер Касар /ударни/.