Тя е Ани - жизнерадостна и енергична жена на 54, която не крие годините си. Тя е и д-р Димитрова - стоматолог с над 20-годишна успешна кариера. А от 4 години е просто Ани Димитрова - здравен консултант, който иска да помага на другите, след като е помогнала сама на себе си. И първата й книга „Най-добрият лекар си ТИ. 7 стъпки към здравето и живота, който искам“ е точно това - осмислени знания и практически насоки за пътя, извървян от самата нея.
Този път тръгва от една сковаваща болка
чието име е спондилолистеза или приплъзване на прешлени на гръбначния стълб, като при Ани един от прешлените освен приплъзнат е и завъртян. Когато болестта се проявява при нея, тя вече е наясно какво я очаква. Защото майка й има същото заболяване, минали са през операции, лекарства, които са отворили язва на стомаха й, а болката само се е местела. Имах чувството, че тази болка ме преследваше цял живот и не ми се искаше да тръгвам по този път, затова за себе си бях решила, че ще търся нещо различно от лекарствата, разказва Ани. Започва да търси алтернативни методи като рейки, ци гун, йога, стига до хюман дизайн и се озовава онлайн студентка в институт за интегративно хранене в Щатите. По това време вече е направила един от важните си изводи - че трябва да промени нещо не само в храната си, а изобщо да пренареди живота си.
От всичко има полза, чувства се по-добре, движи се повече, но болката не си отива - намаляла е, трансформирала се е, но всяка сутрин напомня за себе си. А Ани повече от всичко на света иска да забрави за нея. Предстои й едно от най-силните преживявания - 
да се изправи лице в лице с емоционалните си травми
„Според алтернативната медицина това, което се вижда на рентгеновата снимка, е само причината, която да предизвика заболяването, но то има много по-дълбок корен и той е в емоционалните травми. В крайна сметка се наложи да стигна до тези емоционални травми, които и аз имам, и всеки човек има, но не си даваме сметка за тях“, споделя Ани. Така попада на Българската асоциация за развитие на енергийната психология /БАРЕП/ и нейния основател Ирена Рельовска-Бартън, консултант и преподавател по Техники за емоционална свобода /ТЕС/ и Пренареждане на Матрицата. Записва се в курса й за практики по ТЕС и изкарва двете нива. Веднъж Ани участва в една от демонстрациите пред курсистите, които прави Рельовска. „Тук няма да останем само в рамките на ТЕС, защото виждам нещо по-дълбоко, ще се придвижим с Пренареждане на Матрицата“, казва специалистът. Това е техника, базирана върху ТЕС, но влизаща по-дълбоко в подсъзнанието и изваждаща оттам неподозирана информация. В последвалия сеанс не става и дума за болката, а само за живота на Ани.
„Беше декември, а някъде в средата на януари следващата година осъзнах, че има нещо различно в мен. Не бях разбрала, че болката е спряла, което е най-шокиращото. Защото като те боли 20 години и един ден не те боли, трябва да го забележиш, да направиш разликата. А аз не бях разбрала, просто тогава, ставайки, си казах: А, ето кое е различно, аз нямам болки“, спомня си Ани. И тя започва да се наблюдава, защото в началото не може да повярва, че е възможно всичко това да се случва. Оттогава са минали две години. Болка няма.
Свободна съм. И съм себе си
казва Ани, която е категорична, че вече е друга жена. Шофира сама новата си кола, след като от 20 години има книжка, но винаги е изпадала в паника, ако трябва да седне зад волана. Това вече е минало, дори 330 км до София не я плашат. Убедена е, че това е другият положителен резултат от практиката й с енергийните методи. И след като е натрупала толкова много знания и умения, тя решава, че иска да се занимава с ТЕС и да помага на другите. Създава блог „Здраве с Ани“ и се заявява на света като консултант по здраве. Сигурна е, че хората, на които може да помогне, са жените на средна възраст. Защото тя е една от тях, душевността им й е много близка, проблемите им са й много ясни. А и жените са по-отворени за използваните методи, които включват визуализации, медитации и въобще цялостно препрограмиране на вътрешния свят. Тя им помага да извървят нелекия път от знанията за здравословния начин на живот до практиката, да я превърнат в своя втора природа и да няма опасност да се върнат към старите навици. И да обичат себе си. Защото Ани е дълбоко убедена, че докато човек не заобича себе си, няма начин да постигне изцеление.
Докато подготвя статиите за блога си, се пробужда една стара страст - да пише. Удоволствието от това постепенно оформя идеята да напише книга. Отначало е мъглява, не знае откъде да започне, какво да направи и това я притеснява, струва й се много несериозно. Но си го поставя като цел за 2017 г. и споделя това на поредното си обучение в София. На същата маса се оказва собственичката на издателство „Вдъхновения“ Борислава Люцканова. Ани приема това за знак.
Винаги съм знаела, че в мен живее поне една книга
като ученичка просто изяждах книгите. В 3-4 клас ходех в комшиите за книги, защото у дома нямахме толкова много и нощем се криех под юргана с фенерче в ръка да чета. Всяка седмица ходех в градската библиотека и вземах по една купчина книги. Казваха ми, че няма да ги прочета. Прочитах ги. Накрая бях изчела и библиотеката. Писмено изразявам емоциите си, това винаги е бил методът, по който изразявам себе си. Дори като ученичка пишех на майка си това, което би трябвало да й кажа, разказва Ани.
Срещата с Борислава Люцканова и нейните съвети въвеждат ред в хаоса и бъдещата книга като че ли започва сама да се подрежда. За 5-6 месеца с едно прекъсване Ани написва „Най-добрият лекар си ТИ. 7 стъпки към здравето и живота, който искам“. Най-ценното в нея е това, че Ани откровено споделя всичко, което е научила и през което е минала. За да може този, който иска да започне сам, да има отправна точка и първите стъпки, които трябва да направи, и след това да прецени за себе си иска ли да продължи, иска ли да ползва моя помощ или на някой друг, казва авторката.
Преди няколко дни й се обадила приятелка, която прочела книгата и била много възторжена. Казала: „Аз знаех с какво се занимаваш, виждах резултатите, но сега разбрах през какво си минала и колко ти е било трудно“. Едва тогава, за първи път, Ани се замислила наистина ли е било трудно. И си дала сметка, че от момента, в който започнала да вижда подобренията и да променя себе си като жена и като личност, а не толкова здравето си, нещата започнали да се случват лесно.
Най-трудното изпитание било раздялата с професията
Минала през период, в който желанието да напусне стоматологията и страданието от това се редували. „Много страдах, много плачех, въпреки че това беше мое решение. Чувствах се и донякъде виновна, защото това е семеен бизнес, а аз изведнаж казвам, че ще правя други работи. Имах съмнения дали постъпвам правилно, дали не предавам семейството си“, споделя Ани. Напуска денталното студио, после пак се връща. Но само за да разбере, че е права. След много терзания тя окончателно се раздели със стоматологията. Семейството я подкрепя. Съпругът ми Емил каза, че би предпочел да не ме гледа нещастна, и ако това, което съм решила да правя, е нещо, което ще ми носи радост, с удоволствие е готов да поеме отговорността, че аз ще изляза от клиниката като работник, горда е Ани.
Емил е ученическата й любов
Двамата се срещат в Английската гимназия, когато 14-годишната Ани идва от Разград да учи в Русе. Неразделни са от осми клас, а абитуриентската вечер ги събира и под един покрив като семейство. Емил кандидатства стоматология и е приет веднага. Ани избира английска филология, но на политическия изпит, какъвто тогава задължително полагаха кандидат-студентите, получава слаба оценка и се разделя с мечтата си. И докато Емил отбива войнския си дълг, тя, бременна с първото им дете, заляга над учебниците, за да кандидатства също стоматология. Професията не й е чужда, майка й и баща й са били зъботехници и тя е израснала в поликлиниката. Приемат я и с Емил учат заедно и отглеждат първородната си дъщеря Малина.
Дипломираните стоматолози Димитрови се връщат в Русе и отначало работят на свободна практика, а през 2003 г. създават денталното си студио. 4 години по-късно към тях се присъединява и Малина, също стоматолог. Единствено синът Николай прави кариера, която е далеч от семейните професии - той е професионален футболист, известен като Хичо, минал през детско-юношеската школа на „Левски“, а сега играе в „Урал“ в Екатеринбург. Радост и емоции в живота на Ани и Емил внасят и двете внучета Ния и Мартин. Другата им слабост са пътешествията, изучаването на чужди култури, потапянето в бита на други народи. Обиколили са много страни, но любимата им дестинация е Южна Италия.
Ако все още ви е любопитно кои са седемте стъпки, които превърнаха стоматолога д-р Димитрова в различната жена Ани, тя ги изброява 
стъпка по стъпка
така: цялостен здравословен анализ, навици на хранене и храна, дишане и дихателни практики, ментална нагласа и отношение към себе си, емоционални блокажи и травми от детството, движение и енергийна гимнастика, визуализации и медитации. Ако сте чели, но не сте пробвали, а искате, Ани Димитрова може да ви води по пътя, извървян от самата нея.