Eвропейският парламент има големи очаквания към Европейския стълб за социални права. Това обяви социалният министър Бисер Петков на конференция, посветена на европейската законодателна рамка и защитата на наемния труд, предаде репортер на БГНЕС.

Според Петков растящите неравенства в ЕС водят до скептични настроения за целия проект Европейски съюз. Министърът очерта няколко мерки, които България като председател на Съвета на ЕС трябва да отстоява. Те са бъдещето на труда, модернизиране на европейското законодателство и преодоляването на различията в заплащането между мъже и жени. У нас започва и преглед на „тесните” места (бел.ред. неясноти) в родното законодателство. Дали България е постигнала успех в намеренията си, ще се разбере на 27 юни, когато приключва мандатът й на председател на Съвета на ЕС.

Домакинът на международната конференция – президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, обясни, че Европа на засилващите се неравенства няма бъдеще. „Трябват ни нов тип политики”, бе категоричен той навръх 29-ия рожден ден на синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров не смята, че европейският социален модел е изчерпан, но не се вижда опит за надграждането му и от социалния министър се очакват инициативи по въпроса. Според него са необходими поредица от действия в ЕС, като едно от тях е изработването на европейска пътна карта, както и такива карти за финансиране на социалните права във всяка страна от съюза. Димитров очерта и три ключови области – качествата на човешкия ресурс, умения и повишаване на трудовите умения; изпреварващо вдигане на доходите и социална защита. „Време е за по-гъвкави форми на обезщетение”, допълни Пламен Димитров.