23-те Зимни олимпийски игри започват на 9 февруари в ПьонгЧанг с официалната церемония по откриването от 12.00 часа българско време. В дните до 25-ти февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 състезания, а в ПьонгЧанг ще видим и шест държави-дебютантки – Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур. България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002-ра година насам

Интересно е да се отбележи, че от настоящата ни делегация общо 11 състезатели ще направят своя официален дебют на Зимни олимпийски игри. С най-много дебютанти е биатлонът – цели шестима. При мъжете първи старт на Олимпиада ще направят Антон Синапов и Димитър Герджиков, а при жените Емилия Йорданова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова, която е и най-младата ни участничка на Игрите.

Четирима дебютанти ще имаме в ските, където ще ни представят Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева. Именно с първите двамата са свързвани надеждите за добро представяне в ските. В началото на месеца Попов спечели бронзов медал в гигантския слалом от Световното за младежи в Давос (Швейц). Златков от своя страна също бе близо до медал в слалома, но в крайна сметка липса на късмет го лиши от тази възможност.

Дебют на олимпийски игри ще направи и 26-годишният Павел Ангелов в спускането с шейни. Ангелов трябваше да ни представя на Игрите в Сочи през 2014, след като първоначално името му беше обявено от Българската федерация по шейни, но в последния момент той беше сменен със Станислав Беньов. „Няма много напрежение. Очаквам да направя четири добри спускания и да се представя на едно добро ниво. За места и класиране не искам да прогнозирам“, коментира Ангелов очакванията си за Игрите.

Най-големите ни надежди за медал в ПьонгЧанг безспорно са свързани с носителя на Големия кристален глобус в сноуборда за 2016 Радослав Янков. През последните два сезона роденият в Чепеларе състезател се утвърди сред елита на този спорт и сега логично всички очакват от него да запише силно представяне на Игрите.

След 21-то място в паралелния слалом и 25-то място в паралелния гигантски слалом в Сочи, сега Янков се намира в позиция на един от фаворитите за отличията в ПьонгЧанг. Въпреки неособено убедителния старт на сезона, при заминаването си за Корея родният сноубордист заяви, че се надява именно там да покаже това, на което е способен. „Дойде време за битка. Заминавам с положителна настройка. Готови сме, приготвили сме багажа и отлитаме да покажем, каквото сме направили и каквото сме тренирали. Заминаването за Олимпиада е малко по-различно от заминаването за други състезания. Малко е като за битка, като за война. Усещам подкрепата от всички. Мисля, че направихме добра подготовка, изчистихме кусурите в екипировката и мисля, че всичко върви както трябва“.

Разбира се, освен Янков, сериозни надежди имаме и към другата ни представителка в сноуборда Александра Жекова. Софиянката ще участва на четвъртата си Олимпиада, като ще се състезава в бордъркроса. На Игрите в Сочи Жекова бе много близо до медал, но за съжаление в крайна сметка остана пета. „Вълнувам се, разбира се, защото това е завършекът на един много дълъг цикъл, в който положихме много усилия. Чаках този момент много в последните четири години. Вече съм доста по-опитна, по-мъдра и гледам на тези игри под различен ъгъл. За мен те ще бъдат едно предизвикателство и вярвам, че най-добрият и най-подготвеният ще спечели“, коментира Жекова при заминаването си за ПьонгЧанг.

Само няколко дни преди началото на Олимпиадата уникален успех в алпийските ски постигна талантливият Алберт Попов. 20-годишният българин спечели бронзов медал в гигантския слалом от Световното първенство за младежи, което се проведе в Давос (Швейц). "Определено топ 30 в една от технически дисциплини е постижима цел. Винаги съм се борил за подиум, но на този етап не се беше получавало", сподели талантливият ни алпиец малко след грандиозния си успех. Относно Игрите в Южна Корея, на които Попов ще направи своя официален дебют, младата ни надежда в ските не скри своите амбиции. "Не искам да се изхвърлям, но мисля, че попадане сред първите 15 в ПъонгЧанг е постижима цел. Веднага ще започна с аклиматизацията и тренировките, защото искам да съм перфектно запознат с трасето".

На следващия ден малшанс попречи на друга наша бъдеща надежда в алпийските ски Камен Златков да спечели втори медал за България от Световното в Швейцария. След първия манш в слалома, българският национал бе втори в класирането. Бронзовият ни медалист от гигантския слалом, Алберт Попов нямаше късмет и не завърши, но Златков също доказа, че заслужено е сред най-перспективните ни млади състезатели. Във втория манш Камен стартира с надеждата за медал, но както и още 12, сред които и Джефри Рийд, син на канадската легенда Кен Рийд, не успя да завърши. Следващата голяма изява на Камен Златков ще е Олимпиадата в ПьонгЧанг, като и за него подобно на Алберт Попов това ще е дебют на най-големия спортен форум.

В международен план две бяха основните събития, съпътстващи наближаването на Олимпиадата в ПьонгЧанг. Най-дискутираното бе решението на Международния олимпийски комитет да не допусне Русия до участие в Олимпиадата, заради сериозни разкрития за допинг под държавен чадър в страната. От МОК все пак дадоха шанс на руските атлети да участват под неутрален флаг при положение, че бъде доказана тяхната невинност. В крайна сметка 169 руснаци бяха допуснати до участие в ПьонгЧанг, но в Южна Корея няма да бъдат някои от най-силните атлети на страната в зимните спортове – биатлонистът Антон Шипулин, състезателят по бързо бягане с кънки Виктор Ан и ски-бегачът Сергей Устюгов, както и фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин.

В последните седмици преди началото на Олимпиадата настъпи изненадващо затопляне на отношенията между Южна и Северна Корея. Всичко започна след новогодишното изказване на лидера на Пхенян Ким Чен Ун, който заяви, че е възможно представители на страната да участват на Олимпиадата. В следващите дни бяха организирани редица срещи между представители на двете страни, които юридически все още са във война, като в крайна сметка бе решено Северът да изпрати олимпийска делегация от 550 човека, сред които 230 от добилите голяма популярност мажоретки, както и демонстративен отбор по таекуондо от 30 човека. Страната ще бъде представена и от танцова и театрална трупа от 140 човека. 150 души ще бъде делегацията на Северна Корея на Параолимпийските игри. Като символ на добра воля, представителите на Северна и Южна Корея ще излязат заедно и под общ флаг на церемонията по откриването.