Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е издал заповед за премахването на трите кораба от река Вардар, които бяха поставени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Те бяха част от проекта "Скопие 2014", който "антиквизира" и напълно промени центъра на града.

Шилегов е поискал да бъде премахната и основата за "Панорамното колело", което трябваше да бъде поставено в река Вардар. Премахването на корабите и бетонната основа ще струва около 5 млн. евро. Строителните фирми, които са участвали в градежа, ще трябва да премахнат корабите. Компаниите ще трябва да изчистат и коритото на Вардар, за да няма опасност от нови наводнения.

В същото време стана ясно, че покривите на над 90 на сто от обектите на проекта "Скопие 2014" са протекли. От правителството в Скопие и уточниха, че "най-драматично е положението в Държавния архив", където има истинско наводнение и реална опасност за съхранението и опазването на архивите. Поради тази причина правителството търси трайно решение за "Държавния архив".

БГНЕС припомня, че проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер на Република Македония Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.