Жена с онкологично заболяване изпадна в поредния омагьосан кръг на здравната ни система, но благодарение на съчувствие, отзивчивост и бързи действия на различни институции се измъкна от абсурда, достоен за перото на Кафка.
Преди шест години Славея Йорданова се разболява от миеломна болест на кръвта и в Националния център по хематология в София й трансплантират стволови клетки.
В началото ходех всеки месец на изследване в столицата, после на тримесечие, но само с направление от личния лекар, разказа вчера пред „Утро“ 64-годишната Славея. В края на декември обаче медикът внезапно починал, за което тя разбрала едва в края на януари, когато се разболяла от бронхопневмония и се налага да постъпи в Белодробната болница. 
Тъй като Славея е освидетелствана по ТЕЛК с 51% инвалидност, лечението й е безплатно. След изписването започва да си търси личен лекар и вратите пред нея се затръшват една след друга.
Обиколих много онкотерапевти и лекари, но всички ми отказаха с мотива, че листата им е пълна и не могат да приемат нови пациенти по здравна каса. Пълен абсурд! Аз не искам да ми осигурят почивка на Малдивите, а само да си намеря личен лекар, който да ми дава направления за задължителните изследвания, които периодично се налагат заради заболяването ми. Нямам излишни пари, но ако трябва, ще си плащам по 10 лева за кръвни изследвания. Само че скоро се налага да отида в София за оценка на костен мозък, а няма кой да ми даде направление и затова не мога да си направя изследването. Разберете аз не мога без личен лекар, защото ако се наложи да ми прелеят кръв заради нисък хемоглобин, това не може да стане без направление от джипи, разказва превърналата се в заложник на изискванията Славея Йорданова.
В крайна сметка жената избира един от малкото останали пътища за ефективно преодоляване на проблеми дори с наглед логични и лесни решения - търси помощ от медиите. Обръща се към БНТ 2, откъдето й помагат да се свърже с директора на Регионалната здравна каса Калоян Копчев. Той предлага да й предостави списък с 12 специалисти, при които да се запише, но Славея отказва, защото е сигурна, че никой няма да й обърне внимание. Вече е минала по този път и душата, самочувствието и гордостта й са достатъчно наранени.
Тогава Копчев разговаря с общопрактикуващия лекар д-р Божидар Николов в ДКЦ 1, който се съгласява да впише в листата си Йорданова. Писмото за това е изпратено вчера от здравната каса на Славея Йорданова, но „Утро“ изпревари пощата и първи й съобщи новината за подсигурения й личен лекар от Копчев. 
Много съм благодарна на директора на касата, защото сега ще има кой да се грижи за мен, каза с насълзени очи болната русенка, която вчера бе обект на засилен медиен интерес.
За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и вече са 103, каза вчера по този повод Калоан Копчев. Според него личните лекари отказват да записват нови пациенти, защото доста от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и се налага да наемат за помощници други лекари, което увеличава разходите им. Вероятно заради това Славея Йорданова е попаднала в този омагьосан кръг, посочи Калоян Копчев.