Ситуацията в Близкия изток и усложненията в региона във връзка със статута на Йерусалим, а също така миграционния проблем бяха обсъдени от папа Франциск и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Разговорът между двамата е продължил около 50 минути в „доброжелателна атмосфера“, съобщават от пресслужбата на Светия престол.

„По време на беседата, преминала в сърдечна обстановка, са били засегнати двустранните отношения между Светия престол и Турция, обсъдена е ситуацията в Турция и положението на католическата общност там, приемането на многобройните мигранти и свързаните с това задачи. Особено внимание е отделено на ситуацията в Близкия изток на фона на статута на Йерусалим. Подчертано е, че мирът и стабилността в региона трябва да се реализират с помощта на диалог и преговори, като се уважават човешките права и международните закони“, се казва в комюникето, разпространено от пресслужбата.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израел присъедини източната част на града по време на войната от 1967 г. и през 1980 г. го обяви за своя „единна и неделима“ столица. Палестинците обявяват, че ще направят Източен Йерусалим столица на своята държава.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и започна подготовка за преместването на американското посолство от Тел Авив. Това решение предизвика буря от протести в арабския и мюсюлмански свят, включително в Турция. Папа Франциск многократно се е обявявал за запазването на Йерусалим като град на трите религии. Ватикана подкрепя решение на конфликта на базата на „две държави“ и официално признава Палестина.

Визитата на Ердоган е историческа, това е първото посещение на турски държавен глава във Витакана за последните 59 години. Сегашният папа посети Турция през ноември 2014 г. по покана на турското правителство.

Посещението на Ердоган в Рим преминава при повишени мерки за сигурност и на фона на обществени и политически протести. Цялата територия около Ватикана и площад Свети Петър е отцепена от съображение за сигурност. Въпреки това, противниците на политиката на Анкара, преди всичко кюрди, се събраха недалеч от замъка „Сант Анджело“. Те носеха плакати, осъждащи политиката на Ердоган. Протестиращите наричат турския лидер „убиец“. Няколко протестиращи са задържани при опит да пробият полицейските кордони в близост до Ватикана.

Посещението на турския президент, в хода на което той се срещна с папа Франциск и ще разговаря с италианския премиер Паоло Джентилони и президента Серджо Матарела, е съпътствано с протести от страна на редица политици.

Представителите на партията „Свободни и равни“, начело с председателя на Сената Пиетро Грасо, и Съюзът на журналистите осъдиха Ердоган за отказа му да даде пресконференция. Според тях турският президент е взел това решение, за да не отговаря на неудобните въпроси за нарушаването на човешките права в неговата родина.