Повечето гърци са против използването на думата "Македония" при евентуално решение на спора със Скопие за името на Бившата югорепублика.

Това показва най-ново университетско проучване за гръцкия институт за европейска и външна политика (ЕЛИАМЕП), цитирано от гръцкото издание "Нюзбом".

71,5 на сто от запитаните гърци не приемат употребата на термина "Македония", 22,5 на сто одобряват приемането на съставно название на съставно държавата, докато шест на сто не дават отговор.

В същото време участвалите в анкетата гърци преценяват, че действията на премиера Алексис Ципрас са в грешна посока.

На това мнение са 56 на сто, докато 26,5 на сто смятат, че действията му са правилни.

54 на сто оценяват като негативен подхода на лидера на главната опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис, докато 21,5 на сто го одобряват.

47 на сто смятат за погрешни действията на външния министър Никос Кодзиас, а 26 на сто ги оценяват като правилни. 51 на сто не одобряват подхода на Панос Каменос, лидер на партията Независими гърци, по-малкия коалиционен партньор в правителството, а 26,5 на сто го одобряват.

41 на сто оценяват негативно позицията на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним по въпроса за името на Македония, а 34,5 на сто я одобряват.