Когато сме заедно, Бог помага. Без божията помощ нищо не можем да направим, нека да имаме единомислие и единодействие, народът е казал „Съединението прави силата”. Така отговори днес пред медиите новоизбраният видински митрополит Негово високопреосвещенство Даниил на първия си импровизиран брифинг след избора, предаде репортер на БГНЕС.

През тези 7 г. докато е служил като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, си е идвал всяка година в България, сподели самият митрополит Даниил. И увери, че винаги е имал близост с роднините, с приятелите, със семейството и с неговите събратя. На въпрос как ще се справи с работата си във Видинската епархия, където районът и епархията са най-бедните в България, митрополит Даниил не се съгласи и отговори с въпрос: „Кой ви каза, че е бедна епархията? Тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб и радост на хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна? Бедно е мисленето ни, обезверяването ни – това ни прави бедни”, категоричен бе той. Първите му стъпки във Видинската епархия ще бъдат да се запознае с хората там. Митрополит Даниил смята, че неговият избор е божие благословение. Приемаме божията воля и вървим напред, спомена той. И продължи: Господ е казал - вярвайте в Бога, за вярващия всичко е възможно. Първото интервю на митрополит Даниил завърши с възгласи на присъстващите на срещата с многократни повтаряния: „Достоен, достоен”.

Преди това, по време на словото си, митрополит Даниил заяви, че му се възлага високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква. „Думите на нашия архипастир и Господ, че комуто е много дадено, много и ще се иска, говорят за огромна отговорност, която Господ възлага на онези, които е направил негови съработници и им е поверил грижата за спасението на човешките души. Съзнанието ми се вълнува от въпроса, продължи митрополит Даниил, ще мога ли да оправдая доверието и достойно да изпълня високото служение, което ми се възлага. Ще имам ли жертвената любов да положа своята душа за новоповереното ми духовно паство по примера на нашия Спасител. Благодаря на всички, които ме подкрепиха в този избор, както и на всички вас, които дойдохте и взехте участие в това духовно тържество, подчерта новоизбраният митрополит Даниил.