Супер атракция подготвят в село Бабово за третия празник на греяната ракийка и армеята. Тази година сме поканили известния Юнашки тиган от Копривщица, каза специално за „Утро“ секретарят на читалище „Никола Вапцаров“ Пепа Стоянова. Читалището е основен организатор на празника, който е единствен по рода си в страната - заедно с кметството на селото и пенсионерската организация. Записването на желаещите да се включат във веселбата и различните конкурси вече върви на телефоните на читалището.   
Вкусната многолюдна сбирка, която се провежда под наслова „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, тази година ще се проведе за трети път. Датата е 17 февруари, мястото: площадът в центъра на Бабово пред читалището. Участниците ще се включат в надпреварата за най-блага греяна ракия, за най-вкусна зелева чорба и за най-автентична старовремска софра. В третото издание на празника, който е единствен по рода си в страната, тази година се предвижда още едно състезание - за най-напет юнак. 
А в Юнашкия тиган, който със сигурност ще бъде един от гвоздеите на празника, ще се приготви уникалното бабовско ястие със зелева чорбица, дало повода за събитието.
Рецептата е чисто наша, само тук се готви тази манджа, каза Пепа Стоянова. И без да уточнява пропорциите, съобщи основните продукти, които ще влязат в грамадния тиган с вместимост 300 литра: зелев сок, праз и свинско месо, те първо се задушават поотделно, после се смесват и накрая манджата се застройва. От нея ще опитат всички участници и гости на празника в Бабово. 
Самият Юнашки тиган, в който майстор Ангел Ангелов готви различни гозби за празници и събори, където го канят от цяла България, е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана, диаметърът му е 150 см и в него може да се сготвят едновременно 1500 порции на жив огън. Работи се с двуметрова букова лъжица или със специален черпак пак с такава дължина на дръжката.