Шарено и весело беше на фолклорния празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, който се проведе за трети път в село Бабово. Много гости от различни краища на България посрещнаха организаторите от местното читалище „Никола Вапцаров“, кметството и пенсионерската организация. Сред поканените бе и областният управител Галин Григоров, който откри празника, като оцени неговата уникалност на единствен по рода си в страната. 
Пременените в народни носии участници в различните интригуващи конкурси и обикновени ценители на българските фолклорни традиции се радваха на песни и свирни, на дъхави аромати и на голяма веселба. Специалната атракция бе прочутият Юнашки тиган, който пристигна чак от Копривщица, за да сготви една от прочутите бабовски гозби, разказа Пепа Стоянова от читалището. Самите майстори на тигана доста се чудиха що за манджа ще е това - и дали ще е яхния, дали ще е супа или пък просто чорба. Но когато накрая стана готова манджата от съставките - свински мръвки, праз лук, зелева чорба, фиде и „тайни“ местни подправки, уханието й накара всички да забравят да питат за „жанра“, а да пристъпят към дегустация. 
Сред закачки и ръкопляскания станаха ясни и победителите в оспорваните конкурси на празника. В състезанието за „Най-блага греяна ракия“ първото място журито присъди на пенсионерски клуб №1 от Тутракан. За първа майсторка на „Най-вкусна зелева чорба“ бе призната Марийка Неделчева от Бабово. „Най-автентична старовремска софра“ се оказа, че са наредили хората от читалище „Просвета“ от Глоджево. Най-оспорваната надпревара се състоя в конкурса, който се обявява за първи път: за най-напет юнак. Изправено пред много труден избор, накрая журито се видя принудено да даде награди на двама най-напети момци: Димитър Сенков от Юделник и Теодор Ангелов от Копривщица. 
Щастливи си тръгнаха и самодейците от танцова формация „Шарено хоро“ - те получиха голямата награда за най-масово и сърцато участие, като отнесоха към своето Ветово едно живо розово прасенце.