Прочутият американски мармот Фил от град Пънксътоуни, щата Пенсилвания днес видя сянката си, което означава, че зимата ще продължи още 6 седмици, съобщават организаторите на проявата Groudghog Club („Клуб на мармота”) във Фейсбук.

Днес в 7.25 ч. Фил се събуди и излезе от дупката си. Това е 132-рото предсказание на мармот. Groudghog Club в Пънксътоуни организира прогнози от 1887 г. в деня на Сретение Господне.

Мармотите (вид катерица) живеят от 6 до 8 години, но, както твърдят организаторите, Фил е най-дълголетният благодарение на „вълшебна” напитка. Всяко лято му дават от нея, за да живее 7 години по-дълго.

Денят на мармота (Groundhog Day) традиционно се отбелязва в САЩ на 2 февруари. Според поверието, в този ден трябва внимателно да се следи какво прави излезлият от дупката си мармот, за да се разбере кога ще се запролети.

Ако денят е слънчев и мармот види сянката си, зимата ще трае още месец и половина. Ако зверчето не види сянката си, тъй като е облачно, пролетта ще дойде рано.

Тази година едноименният американски фирлм „Денят на мармота” отбелязва 25-годишен юбилей.

В чест на събитието филмът отново ще се завърти в много киносалони в САЩ и Канада, съобщи във Фейсбук „Сони пикчърс” Sony Pictures.