За периода 2007-2016 г., незаконната търговия с цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 и 3,5 млрд. лв. Това са изводите от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Според анализаторите, водещата причина за ръста на незаконната търговия е необосновано високият акциз. 
Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, който не може да бъде овладян само с контролни механизми. През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха 1/3 от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност“, коментират от ИПИ. 
През 2010 г. криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. През 2016 г., въпреки свиването на незаконната търговия, те се оценяват между 120 и 170 млн. лв. „Това е ресурс, който в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта“, посочват икономистите. Според тях това биха били приходите за хазната от акцизи и ДДС, ако тези цигари бяха потребени легално. В пиковия момент за незаконната търговия - през 2010 г., потенциално пропуснатите приходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лв. , изчисляват от ИПИ.
Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните канали за продажба. Цели 86% от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, тоест произведен в България, пише в доклада.