Основни стоки и услуги ще поскъпнат с поне 5 на сто от следващия месец, предупредиха производители. Причината - драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари. Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб, са силно притеснени, тъй като разходите им за енергия ще се увеличат с около 50 на сто. 
Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава - с между 30 и 60%. Сега вариантите са два, твърдят от бизнеса. Първият е да се съкращават разходи, а вторият - да скачат цените. Затова се очаква средно с около 5 на сто да поскъпнат основните продукти в потребителската кошница.
За 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата е за търговците. „Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но резултатът е този“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
По неговите думи, бизнесът вече има готовност за организиране на протести.