Двама съобразителни мъже, влезли без да знаят в мрежите на телефонната мафия, провалиха удари за близо 15 000 лева на мургави артисти с лъскави черни лимузини и огромни бели палати.
Първият случай се разиграл в Шумен. В събота измамниците започнали да обработват по телефона 72-годишна жена от града по схемата за болен роднина, който се нуждае от лечение и трябват пари. Тя се усъмнила, след което последвала заплаха с убийство, но и това не помогнало. След това престъпниците се представили за криминалисти и вкарали сценария с акцията за залавяне на измамници. Най-накрая в събота видялата се в чудо жена се съгласила да помогне на полицията и получила указание да сложи парите и каквито има златни накити в торба и да ги прибере в хладилника, за да не може някой да ги намери, ако насила влезе в дома й. 
В неделя около 10 часа „криминалистите“ отново й звъннали и след като се уверили, че жертвата е налапала въдицата, дали второ нареждане - да постави наличните си 7270 лева и 1120 евро, четирите си златни пръстена, синджирче и два чифта обеци в сак, предварително увити в дрехи. Жената изпълнила нареждането и предала сака на непознат мъж. 
Той пък бил открит от измамниците по обява за продажба на куче. На 55-годишния мъж се обадил клиент, който проявил интерес. Попитал го дали може да му закара кучето в Русе да го види, тъй като иска да си купи, но няма възможност да пътува, като обещал да му покрие пътните разходи, ако не се стигне до продажба. Мъжът се съгласил и се уговорили да пътува в неделя 28 януари. Сутринта обаче „купувачът“ на кучето му позвънил и го помолил да отиде до адрес в Шумен, да вземе сак и да го донесе в Русе заедно с кучето. След това по пътя странният клиент започнал непрекъснато да инструктира по телефона собственика на кучето къде да отиде и на няколко пъти сменил мястото на срещата. Шуменецът се усъмнил, че има нещо нередно и спрял пред Първо РПУ в Русе, където предал сака с парите и ценностите. Така измамата била предотвратена.
Междувременно, благодарение на 39-годишен мъж е спряна друга телефонна измама, но в Кюстендил. Жертва била отново възрастна жена, която склонила да „помогне на полицията за залавянето на престъпници“ след обаждане от непознат, представил се за криминалист. Жената извадила всичките си спестявания, добавила към тях и остатъка от последната си пенсия и пуснала от балкона събраните 2378 лева заедно със златните си накити.
Тогава на сцената излязъл наетият за куриер човек, получил телефонно обаждане уж от фирма за дограма от Русе с поръчката да занесе „чертежи“ срещу 300 лева за услугата. След като взел пакета обаче, човекът с изненада установил, че в него има пари и накити, досетил се, че става дума за измама, и го занесъл в полицията, която върнала парите и ценностите на жената. 
Образувано е досъдебно производство, като водещата версия е, че измамниците и в двата случая са от Ветово.