Телефонната мафия не спира да демонстрира невероятна за полуграмотни хора без образование интелигентност и изобретателност, сочи последният й удар в Русе. При него 72-годишен мъж се превърнал без да знае в муле на измамници, след като се отзовал на обява за набиране на куриери.
Във вторник около 18 часа на домашния телефон на 80-годишна жена позвънил мъж, който се представил за д-р Върбанов от Спешна помощ. Последвала изтърканата, но безотказно работеща сценка - непознатият казал на старицата, че синът й е получил 30% изгаряне от токов удар и трябва да му бъде извършена операция, за която са нужни 12 000 лева.
Разтрепераната баба казала, че има само 1000 и съобщила адреса си. След малко пред блока й дошъл възрастен мъж и взел парите. За късмет предаването на пачката на непознатия станало пред очите на съседи, които сграбчили пратеника и се обадили в полицията.
На място пристигнал полицейски екип, който задържал 72-годишен русенец. Той вече разбрал в какво се е забъркал и разказал точно как е бил вкаран в престъпната мрежа. Пенсионерът откликнал на обява за наемане на куриери, лепната на стълб по „Цар Освободител“. Позвънил на посочения телефон и шефът отсреща му казал, че ще има работа за него. Скоро след това му се обадил и дал първата задача - издиктувал му адреса на излъганата баба и го пратил да вземе парите. Вместо да посочи място за предаването им обаче, шефът наредил на новия си служител да чака ново обаждане с инструкции. Вместо това обаче дочакал полицейски белезници.