Поднасянето на ароматна чаша охладено вино вечер е истински ритуал за ценителите на гроздовия еликсир. И макар повечето хора да не изпадат в подобен култ към напитката, не могат да отрекат, че насладата от нея се увеличава, ако се отпива на малки глътки от изискана чаша. Чаша или две вино вечер е традиция за не едно семейство. Препоръката на здравни специалисти, че умереното количество гроздова течност е полезно и влияе благотворно на организма, обаче често става повод за комични изобретения. Такива са например гигантските чаши за вино, които, въпреки размерите си, подкрепят тезата, че една чаша вечер на никого не вреди. Особено атрактивна в тази си роля на яростен поддръжник на винения ритуал е познатата с героинята си Моника в култовия сериал „Приятели“ Кортни Кокс, която играе ролята на гроздов любител в сериала „Cougar town“. В комедийните епизоди виното често е акцент, а огромните, понякога трудни за повдигане чаши допълнително увеличават и култа към напитката, и смеха пред екрана. Подобни закачливи и дори иронизиращи виното аксесоари обаче със сигурност не са добре приемани от доказаните ценители. За тях наливането на чаша гроздов еликсир е почти крайният резултат от дългия ритуал по „подготвяне“ на напитката за консумация.
Убийствено пренебрежение е виното да се налива в чашите директно
от бутилката, категорични са специалистите. Заради това съществуват не една или две различни по форма и размер кани. Разликата в техния външен вид обаче не е чисто естетическа - напротив. Извивките играят собствена роля и допринасят за отключване на качествата на виното и поднасянето му в неговата най-добра светлина. Такъв специален съд е декантерът. Зад изисканото име всъщност се крие съд, който, най-общо казано, представлява кана с причудлива сплескана форма. Специалистите обаче чудесно знаят, че декантирането на виното е съпроводено с неговото аериране, което пък всъщност му позволява да „диша“. Декантерът имитира ефекта от въртенето на дегустационната чаша за стимулиране на процеса на оксидация, при който се освобождават повече ароматни вещества. Смята се, че аерирането допълнително допринася за подобряването на някои по-остри аспекти на виното като танини например. Много капацитети в тази сфера подкрепят декантирането с цел аериране, особено при вина, богати на танини като Бароло, Бордо, Каберне совиньон и вина от Рона. Декантирането може да е в ущърб на по-деликатните вина като Кианти и Пино ноар.
Любопитното е, че в миналото този вид специфични кани са имали малко по-различно предназначение. Тогава те са се използвали за поднасяне на вина, чиято оригинална бутилка съдържа голямо количество седименти или, иначе казано, утайка. Тези седименти могат да възникнат при много старо вино или при напитки, които не са филтрирани. В по-модерното винопроизводство необходимостта от декантер за тази цел намалява значително, тъй като повечето вина не са предразположени към образуването на такива утайки в процеса на отлежаване.
Въпреки различните си предназначения, декантерът винаги е играел важна роля в поднасянето на вино. Съдът се пълнел с вино, което преди това се съхранявало в амфори. След падането на Римската империя производството на стъкло намаляло, което довело до масовата изработка на декантери от бронз, сребро, злато или керамика. Венецианците отново връщат на мода стъклените декантери по времето на Ренесанса и въвеждат дългото, тънко гърло, завършващо с широко тяло, което увеличава повърхността на виното и позволява взаимодействие с въздуха.
Около 1730 г. британските стъклари въвеждат тапата
която ограничава излагането на влиянието на въздуха. Оттогава насам основните аспекти на декантера не са променяни драстично. Макар и рядко, този стъклен съд се използва не само за поднасяне на вино, но и на други напитки като коняк или скоч уиски например.
Специалистите съветват виното да се декантира около час, преди да бъде консумирано. Ако то обаче наистина е старо и датира отпреди 30 години или повече, ще са му достатъчни между 10 и 15 минути. Ако декантерът е странна приумица, която досега човек не е припознавал нито в магазините, нито в дома си, то спокойно същата функция може да бъде изпълнена и от познатата гарафа. А в краен случай от обикновена традиционна кана, която е част от всяко домакинство. Декантер, гарафа или кана - в зависимост от материалите, с които са направени, и самото качество на изработка съдовете за вино се предлагат на най-различни цени. Масовите кани могат да бъдат намерени в хипермаркетите за по 10-20 лева, докато изтънчените и дори с колекционерска стойност съдове се предлагат на цени над 200 лева. Често те са направени от кристал.
Ако човек иска да се наслади на истинския ритуал по поднасяне на вино, не трябва да забравя важността на тапата за съхранението му. Веднъж извадена, корковата тапа, с която традиционно се затваря бутилката, променя формата си и с мъки се вкарва обратно. В магазините вече се продават специално за тази цел тапи, а някои модели дори изкарват кислорода от бутилката, който е най-големият враг на виното. За безпроблемно отваряне на бутилката е хубаво да се избере и
качествен тирбушон, който лесно се разпознава по дългата, широка, но тънка спирала
Идеята е колкото се може по-малко от него да влиза в корка, така че той да не се разтроши. Другото важно качество на тирбушона е да изисква възможно най-малко усилия, за да не се изпръска виното от бутилката и да не се стига до комични ситуации, докато човек се поти над измъкването на една обикновена коркова тапа.
Цяла поднаука на голямата наука за виното е да се изберат подходящи чаши. Най-малкото, което всеки трябва да знае, е, че колко по-тясна и малка е чашата, значи е предназначена за поднасяне на бяло вино. Най-малките и тесни са за шампанско, а целта им е да намалят времето за разгазирането на пенливата гъделичкаща небцето течност. И обратното - колкото по-разлята и тумбеста е чашата, значи чака да бъде напълнена с тежко червено вино. За церемониално поднасяне на бели вина е добре всеки ценител да разполага с кофа с лед за охлаждането на напитките. Стелажът, подреден с колекционерски бутилки, често е първа гордост на винените почитатели и заема централно място в техния дом. Истинските ценители дори са оборудвани и със специален термометър, лиек и ринг за вино.