След 4 месеца нападнал същия старец, но вече за 520 лева, само за 2017г. имало срещу малкия престъпник четири преписки в прокуратурата

„Искам у дома и повече няма да правя така. Съжалявам”. Това процеди през сълзи пред съдия Елена Герцова от районния съд в Пловдив обвиненият за два грабежа и една кражба от възрастни хора 14-годишен Божидар Златанов от Момино село. Въпреки крехката си възраст и физика малкият арестант уверено вървял по стъпките на своя баща Николай Гогов, който имал многократни осъждания и престои в затвора. Майката на Божидар пък се оженила в Сливен и така грижите по малолетния допреди шест месеца Божидар паднали върху неговата баба в селото, която изобщо не можела да се справи с хлапака. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на Божидар Златанов, който е обвинен от прокуратурата в извършването на два грабежа в условията на продължавано престъпление и за една кражба в селото.

Първият грабеж направил на 1 октомври 2017г., когато влязъл през счупен от него самия прозорец в дома на съседа си Петър Трифонов на 78 години, за да му иска пари. Божидар видял на масата в кухнята на стареца 10 лева и му ги поискал. Дядото не му дал, Божидар го блъснал, а пенсионерът паднал и се ударил лошо. За това по делото има приложена съдебно-медицинска експертиза, уточни прокурорът от Районна прокуратура в Пловдив Иван Илевски. През ноември Божидар влязъл в къщата на хора, които се занимават с търговия с фуражи. Отишъл в килера им и от кутия, където стопаните държали пари, взел наличната сума от 180 лева. На 23 януари решил да посети отново дядо Петър Трифонов, който бил трудноподвижен, а съпругата му била напълно неподвижна и на легло. Божидар отново влязъл през счупения прозорец и поискал от пенсионера 20 лева. Възрастният човек извадил плика, в който с жена му си държали пенсиите и дал на хлапака банкнотата. Божидар обаче видял, че в плика има още доста пари и решил да ги вземе със сила. Започнал да удря по лицето и цялото тяло стареца, който пуснал плика с парите. Божидар бил арестуван в същия ден и в него била открита сумата, която той доброволно предал на властите. Направил и пълни самопризнания, като казал колко много съжалявал за стореното. Пред съдия Герцова повтори думите си едва след като служебната му адвокатка Мирослава Манова го скастри, че не изразява съжаление за стореното. „И сега кога ще изляза? Кога?”, питаше през сълзи Божидар Златанов адвоката си, но получи ясен и категоричен отговор от съдия Герцова, че удовлетворява искането на прокуратурата мярката му за неотклонение да е „задържане под стража”. Един от доводите в тази насока е фактът, че през 2017г. срещу Божидар са се водели и 4 други преписки, които обаче били предадени на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Раковски, тъй като хлапакът е бил едва на 13 г.