Що е то хипноза, защо не е страшна, а напротив e един от ефективните методи, който съвременните специалисти прилагат, за да помогнат на мнозина да се освободят от натрупани в миналото проблеми и драми и да   ги върнат към равновесно състояние - важна предпоставка за успешност и пълноценност. Хипнозата е техника и част от терапевтичен процес, при който се постига ефектът на комуникацията с голяма част от хората, които се обръщат за помощ. Това обяснява русенката Татяна Жекова - психолог, психотерапевт и скенар терапевт. Мнозина жители както на Русе, така и на други градове, познават работата й със скенара - уникална техника, с която се провежда неинвазивна електроимпулсна терапия. Скенар терапията е разработена за поддържане във върхова форма на здравето на космонавтите, при това без да се използват класически медикаменти.
Освен работата със скенара Татяна Жекова прибавя в своята дейност и методите на хипнозата. Всеки ден десетки хиляди хора в Европа и Америка, както и на много други места по света, използват хипнозата, за да преодолеят вредни навици, да облекчат болката или за други терапевтични цели, обяснява Жекова.
Логичният ум ни създава много уловки
- той сякаш постоянно предпазва човека да не отива много-много надълбоко в подсъзнанието, тъй като там по принцип складираме страхове, посттравматични спомени, неприятни и често стряскащи събития, казва Жекова. Но това „ненавлизане“ в мрачните дебри не означава, че всички тези преживявания и усещания са изличени - напротив, те остават в подсъзнанието и могат да причинят страдание, което понякога довежда до ред усложнения и дори отклонения в поведенческите механизми. Хипнозата, която прилагаме, помага да се надникне в най-потайните кътчета на подсъзнанието, да ги освети като с фенерче и да се даде възможност затаените преживявания да се извадят навън, на светло и постепенно да се елиминират, казва психотерапевтката.
Време е вече да се отърсим от наложените по една или друга причина представи, че хипнозата е нещо страшно, дори зловещо, че по време на хипнотично състояние човек изпада в дълбок сън и става подвластен на манипулации, казва специалистът. Тя разбива и още една наложена представа: че при хипнозата, която тя и нейни съвременни колеги прилагат, задължително присъстват елементите, познати от филмите - втренчен фиксиращ поглед, монотонно броене, люлеещо се монотонно махало... Всъщност, ние не целим дълбоки нива на хипноза, а просто даваме възможност на
тялото да релаксира и отдалечи тревожността
тогава човек е способен да навлезе малко по-дълбоко в себе си и да обърне внимание на случвалото се с него преди, обяснява Жекова. Така се позволява на пациента да осъзнае много от онова, което му е създало дискомфорт в определени ситуации и което със сигурност го натоварва и впоследствие, добавя тя. „Нашата работа е не да съветваме, а да направим така, че хората сами да стигат до възможните съвети и изходи. Идеята е не да направим човека малоценен - и да си мисли, че се е докарал дотам, че друг да взема решение вместо него, а напротив - да му върнем самочувствието и да го убедим, че може сам да прави избор“, казва психотерапевтът.
За да се разсеят митовете и недомлъвките около метода на хипнозата, Татяна Жекова освен че ползва тази практика в работата си, в която съчетава различни направления /и психодрама, и кратка терапия, и скенар/, организира семинар по темата. Той ще се проведе в Русе на 1 и 2 март от 10 ч в Бизнес парк Русе, корпус А, в бизнес кафе „Десенс“. Жекова е поканила за гост по темата „Ефективна и успешна комуникация с техниките на хипноза и принципите на внушението“ Иво Величков - психолог и хипнотерапевт. Величков е възпитаник на London College of Clinical Hypnosis, а през 1999 г. основава Българската асоциация по хипноза. Мнозина вероятно го познават от различни телевизионни предавания, а и като автор на издадената през 2000 г. книга „Хипнозата“, която претърпява три издания.
Oт ранни години
Иво Величков се занимава и с източни бойни изкуства
йога, медитативни и трансови техники. В последните години регулярно посещава остров Бали като ученик в школата Санди Мурти, а освен това е и инструктор в руската школа за бойни изкуства по системата Рябко.
Семинарът е практически и е подходящ за всеки над 16-годишна възраст, който проявява интерес към бизнес комуникации, умения за продажби, личностно развитие, медицина, стоматология, самолечение и други, обяснява Татяна Жекова. Участниците ще опознаят и усвоят най-ефективните комуникационни модели и принципи, базирани на хипнозата, които могат да им бъдат от помощ в различни ситуации и сфери на дейност. Всичко това е полезно и за представители на бизнеса, които нерядко се сблъскват с проблеми в общуването с персонала, в изработването на стратегии и ефективните реакции в определени случаи. 
„В основата на хипнозата е внушението. Да внушиш нещо на някого, означава с думи или действия да го накараш да повярва безрезервно в нещо, да го направиш по-възприемчив към идеи. Ние непрекъснато сме в ролята /в повечето случаи несъзнателно/ на някой, който внушава, или на когото се внушава - факт, за който малко хора си дават сметка. Затова тази материя трябва да се познава - не за да вредиш, а за да се защитаваш с тези знания и умения“, казва Татяна Жекова, като уточнява, че записването за семинара продължава до 27 февруари. И добавя: „Хипнозата не е чудо, а средство, което може да бъде от полза на всеки. А познанието води до отключване на личностния потенциал, което е една от компонентите на пълноценната реализация“.