Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването Михаил Зортев за това, че в периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г.  е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – Враца да извършва медицински дейности на територията на врачанската държавна болница „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на Зортев е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности.

От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД във Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

Деянието е съставомерно по чл.282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК.

На Михаил Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.