2017 определено е успешна година, която ще остави траен отпечатък в историята на Русе. Това беше първата година, в която бюджетът на общината прескочи 100 милиона лева и през която едновременно се изпълняваха над 30 инфраструктурни проекта. 2017-а започна с ясна програма и визия за развитието на Русе и завърши с оправдани очаквания. Това, разбира се, е предпоставка и през тази година развитието на града да продължи напред с още по-високо темпо и по-големи инвестиции. 
През изминалата година бяха направени много неща в организационен план - подготвени и проведени бяха редица ключови процедури за инфраструктурните обекти.
Беше даден старт на строителството по основните проекти от инвестиционната програма
и така реално започна втората голяма промяна на Русе, която ще продължи и през 2018 година. 
Благодарение на бързото темпо на работа и създадената организация общината успя да привлече и управлява финансов ресурс по проекти на обща стойност 119 млн. лева. През изтеклите 12 месеца Русе заприлича на огромна строителна площадка, която тази година ще продължи да се разраства и с планирания основен ремонт на 150 улици и тротоари. 
През 2017-а започна дългоочакваната голяма промяна на кея, реконструкцията на бул.“Придунавски“ и облагородяването на крайбрежната ивица. Наред с това стартира обновяването на четирите улици, които свързват централната градска част с кея - „Райко Даскалов“, „Баба Тонка“, „Църковна независимост“ и „Славянска“, като те ще имат същата визия като „Александровска“ и така централната градска част ще придобие съвсем различен вид.
Започна ремонт и на част от Парка на младежта заедно с пространството покрай реката
и любимия на русенци Розариум. Квартал „Родина“ също ще придобие нова визия, като там се реконструира улица „Шипка“, изгражда се кръгово кръстовище към кв. „Чародейка“ и пасарелки. Пет учебни сгради - училище „Христо Ботев“ и Математическата гимназия и три детски градини пък ще са с изцяло модернизирани вътрешни и външни дворни пространства.
Изцяло завършена беше процедурата за избор на банка, която да отпусне заем от 10 млн. лева за мащабния ремонт на уличната мрежа в Русе. Очакванията бяха строителните дейности да започнат още през септември, но беше решено да се изчакат по-подходящи климатични условия. Така основният ремонт ще започне през април, а срокът за изпълнение ще е 6 месеца. Списъкът с първостепенна и второстепенна улична мрежа включва 150 улици от девет района на Русе равномерно във всеки квартал.
Сред важните общински решения през изтеклата година беше придобиването на тролейбусния транспорт
след като израелската транспортна фирма ЕГГЕД напусна България. Така общината пое контрола, а целта е общественият превоз в Русе да отговаря на всички европейски стандарти. Идеята е да се търси стратегически инвеститор и в партньорство изцяло да се обнови паркът на тролейбусния превоз. Очаква се тази година да бъде готова и новата транспортна схема, при която да няма дублиране на автобусен и тролейбусен транспорт. 
Важен акцент през годината беше и работата по националната програма за енергийна ефективност, като Русе се сдоби с редица приветливи сгради. Стойността на привлечените средства вече надхвърля 34 млн. лв. и пряко ще засегне 4300 души. 
Докато политическата година в страната беше бурна и наситена от всякакви събития, то в Русе атмосферата беше далеч по-спокойна и тиха.
Русенска област остана дясна, след като ГЕРБ отново победи на парламентарните избори през март
Русенци избраха новите осем депутати при по-висока избирателна активност в сравнение с предходните парламентарни избори, а изборният ден протече без напрежение и без сериозни нарушения. ГЕРБ получи 31,42% или 32 471 гласа и вкара трима депутати от Русе - Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. Въпреки че остана на второ място, БСП имаше двойно увеличение на вота - 27,71% или 28 637 гласа спрямо предходните парламентарни избори, а заради добрия си резултат и системата Хеър-Ниймайер също има трима депутати - Пенчо Милков, Георги Стоилов и Крум Зарков. Третото място в областта е за Обединени патриоти, които вкараха Искрен Веселинов, а четвърта политическа сила е ДПС, която също има един депутат - Бюрхан Абазов. 
След като кабинетът Борисов 3 пое властта, последва и смяна на областния управител. Със записано в професионалната биография уникално постижение за заемане на поста областен управител по времето на трима премиери и пет правителства, Стефко Бурджиев напусна областната управа, а на негово място в кабинета влезе областният координатор на ВМРО Галин Григоров.  
Сред събитията, които белязаха живота на Русе през 2017 година и получиха национален отзвук, бе запечатването на Корабната от частен съдебен изпълнител в края на февруари, вследствие на което 100 работници останаха на улицата. През горещия август
градът бе разтърсен от новината за отнемането на лиценза на военния завод „Дунарит“
за производство, търговия и транспорт. Последваха протести, стачки, хвърляне на оставки, посещения на министри, като проблемът беше решен и не бяха предприети действия за затваряне на завода. 
Изминалата година ще остане в историята и като годината на голямата подготовка на бъдещото строителство на магистралата между Русе и Велико Търново. Вече се говори с конкретика по отношение на трасето, финансовите параметри и сроковете за изпълнение, като ако всичко върви по план, до края на 2018 г. би трябвало да се обяви търг за същинското строителство. Има ясен график за магистралата и очакванията са тя да бъде завършена през 2022 година, а строителството й да бъде обвързано с изграждането на Дунав мост 3 при Русе и Гюргево.
2017 година за Русе безспорно премина под знака на големите инфраструктурни проекти, а сред най-спряганите теми бяха тези за ремонтите. Градът заприлича на голяма строителна площадка, но резултатите ще станат видими през тази година. Целта е да се повиши стандартът на живот на русенци, да се създадат благоприятни условия за развитие на местната икономика и Русе да е предпочитан от младите хора и бизнеса град.