Как реликвите от един музей постепенно биват подменяни с аналогични предмети, ще разкрие в документален филм журналистката от БНТ Мария Чернева. В продължение на няколко месеца екип на обществената телевизия проследява работата на разследващите органи около изнасянето на оригинали от Музея на освободителната война в град Бяла. Филмът ще бъде излъчен днес от 22,30 ч по БНТ1.
Музеят в Бяла съдържа особено ценни експонати - оръжия, оръдия и армейски униформи, дарени от руския император Николай II. Идеята за сбирката възниква 25 години след шипченските боеве и Руско-турската освободителна война. Намерението на Стоян Заимов и неколцина още български общественици е да запазят паметта за жертвата на руските воини. Събират се пари от цялата страна, а руският император предоставя експонати от военните си складове. Дарението, пристигнало у нас с три кораба на пристанището във Варна, е разпределено между четири музея: в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на Руската армия.
Мария Чернева, присъствала на следствен оглед в музея в Бяла, ще разкаже пред зрителите на БНТ кога е започнал музейният обир, къде са намират днес откраднатите експонати и има ли осъдителни присъди за извършителите.
„Арогантността на това престъпление е фрапираща. Кръвта ми още кипи от обида, като видях с какво са сменени всички експонати в Бяла. Определено извършителите са искали да се подиграят със системата, но все пак - и те са българи. Алчността им явно е удавила всяко чувство на чест. Но иначе ги разбирам. Милиони са оставени безстопанствени - защо да не ги вземат“, казва авторката на филма.
Филмът е озаглавен „Най-големият музеен обир в България“ - но е определен за „най-големия“ по-скоро като метафора, защото обирът в Бяла надали действително е най-големият. Журналистката споделя, че това се случва не само в това градче, а навсякъде в музеите в страната.
„И преди да се оголят съвсем, Министерството на културата трябва спешно да реагира“, казва Чернева.
„Утро“ бе първата медия заедно с БНР, която в края на март 2015 година съобщи за хищническото ограбване на музея в Бяла. За престъплението бившият военен Тошко Станев получи на първа инстанция присъда от 8 години затвор, а уредничките по времето на обира Димитрина Мангова и Татяна Йорданова - по 6 години. Делото стигна до Апелативния съд във Велико Търново, който го върна за ново разглеждане в Русенския окръжен съд заради процесуални нарушения в още в досъдебната фаза.