Втора, още по-тежка присъда от 15 години лишаване от свобода получи бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров. Осъдителната присъда на Киров е за длъжностно присвояване в периода 2007 – 2011 г., представляващо особено тежък случай в размер на повече от 5 млн. лева. Това е второто дело срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, предаде БГНЕС.

Голяма част от информацията по делото е секретна и не може да бъде разкрита, уточни Арнаудова преди да даде думата на наблюдаващите прокурори.

Военният съд с председател полк. Цанко Грозев след много заседание постанови осъдителна присъда за ген. Кирчо Киров от 15 години затвор при първоначален строг режим, съобщи прокурор Алексов от Военно-окръжна прокуратура.

Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Киров беше обвинен в това, че от 2007 г. до 2011г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5 милиона и 100 хиляди лв.

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи 3 години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

Предстои прокуратурата да поиска промяната на мярката за неотклонение на ген. Киров и постоянното му задържане под стража.

Парите, записани за осъществяване на отдавна приключила дейност, са достигали само до ген. Киров, а делата кротко са си отлежали в архива на разузнаването.

Сумата, за която е осъден ген. Киров представлява 39% от особените разходи на разузнаването, уточни прокурор Алексов.

По закон, особените разходи на разузнаването не са били проверявани от Сметната палата. Проверявана е само общата сума. Предполагам, че това нещо ще бъде предотвратено вече в закона, добави той.

Приключихме едно тежко дело, каза още прокурор Алексов. Пред медиите той заяви, че не се е налагало да изкривява съвестта си по това дело.

По думите му, Националното разузнаване са си направили много сериозен извод и институциите свързани с него. Надявам се да не ни вкарват в ново такова дело.

Законотворци и изпълнителна власт трябва да се погрижат извършеното да не се повтори, заключи прокурорът.